SREĐIVANJE VLADAJUĆE KOALICIJE Hoće li deblji kraj izvući Đokić ili POBUNJENI POSLANICI

0
708

Da li će Socijalistička partija da doživi sudbinu DNS? Hoće li deblji kraj izvući pobunjeni poslanici ili ljuti predsjednik stranke? Da li je Petar Đokić spreman ostaviti socijaliste bez narodnih poslanika kako bi sačuvao svoje mjesto?

Ovo su samo neka od pitanja koja se ovih dana postavljaju nakon raskola u Socijalističkoj partiji.

Glavni odbor Socijalističke partije na sjednici u Doboju donio je odluku o isključenju iz članstva Maksima Skoke, Gorana Selaka i Milenka Savanovića, ali oni tu odluku ne prihvataju.

Kažu da ostaju jedinstveni u svojim stavovima bez obzira na odluke predsjednika partije, koji ih je u Doboju, kako kažu, dočekao sa obezbjeđenjem pred vratima.

– Očekivali smo ovakve poteze, ali ovo nikako nije kraj naše borbe. Ponudili smo Petru Đokiću izlaznu varijantu, bili smo spremni da povučemo zahtjev za momentalnu smjenu i ostavku uz garanciju Đokića da će se povući i sa mjesta ministra i predsjednika partije u naredna tri mjeseca – rekao je Selak juče.

Kaže da je to bila prilika da se doprinese stabilizaciji partije, te prilika da se Đokić „jednom ponese časno prema partiji koja je njemu dala sve“.

– On je ipak spreman da uništi partiju, što je nama bilo jasno, ali željeli smo da do pokaže pred javnosti i svim socijalistima – dodao je Selak.

Solidarnost i podršku Skoki, Selaku i Savanoviću izrazili su ostali narodni poslanici, koji su naglasili da odluke koje Petar Đokić donosi u svom ličnom interesu ne mogu imati podršku narodnih poslanika, kao što nema podršku ni partijska represija i ugrožavanje ustavnih načela prema kojima izvršna vlast čiji je on dio, odgovara zakonodavnoj.

Zanimljivo je da su poslanici koji sada dižu glas protiv Đokića, ćutali kada su isplivale nepravilnosti sa Đokićevom diplomom, ćutali su i kada je otkriveno da fakultet koji je završio tada gotovo nije bio fakultet.

Razlog njihove pobune je, kažu, to što je Đokić nosilac negativnih pojava, te da je narušio ugled ove partije.

Vukanović: Pravda za Đokića

Probleme u socijalistima komentarisao je i narodni poslanik Nebojša Vukanović, koji već mjesecima kritikuje rad Petra Đokića, zbija šale na njegov račun i traži njegovu ostavku.
On tvrdi da se Milorad Dodik, nakon što je “otkinuo glavu” Marko Paviću, sada okomio na Đokića želeći da na njegovo mjesto postavi svoju marionetu.

– Ne mogu da dođem sebi od ogromne količine licemjerstva, podlosti i hipokrizija poslanika Socijalističke partije koji su isukali sablje i na mig Milorada Dodika pohitali da otkinu glavu nesretnom Perici, koji ih je sve hranio, gurao, dao im funkcije da se dobro nakradu, a onda su, po našem starom običaju, skočili da mu u znak zahvalnosti skinu glavu – komentarisao je Vukanović.

– Na Đokića su se ostrvili upravo oni koji su ga do juče od mene branili, a sada me citiraju, ponavljaju moje nastupe i izjave, kako bi diskreditovali političkog pokojnika Petra Đokića kad je pao na pod – dodao je on.

Kuzmanović: “Preslagivanje pred izbore”

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da nas očekuje godina “preslagivanja” na političkoj sceni, a naročito kada su u pitanju partije iz vladajuće koalicije.

– Interesantno je da je Petar Đokić doveo u opasnost parlamentarnost svoje stranke zarad ostanka na njenom čelu, ali je upitno i koliko on sam vuče konce u vlastitoj kući i sasvim sigurno je da ova sapunica nije dobila svoj konačni epilog – smatra Kuzmanović.

Dodaje da u narednom periodu možemo očekivati “preslagivanje” u skupštinskim redovima i političke transfere iz jedne partije u drugu ili „nastanak novih političkih partija koje bi eventualno bile formirane od strane “neposlušnih” poslanika i isključenih članova različitih stranaka“.

– SP je tek prva u nizu žrtava predizborne čistke i sukoba, a sasvim sigurno će ih biti još jer će male partije ili pojedinci u njima nezadovoljni statusom i tretmanom od strane SNSD sasvim sigurno okretati leđa svom velikom dugogodišnjem partneru. Najjača partija u RS je formirala vlast sa velikim brojem satelita od kojih svaki ima vlastite interese i gdje više niko nikome ne vjeruje i večina postaje veoma nervozna. Upravo ta kombinatorika koju SNSD više nije u stanju da kontroliše, u sprezi sa opštim stanjem društva, mogla bi presudno uticati na ishod oktobarskih izbora – smatra Kuzmanović.

/Srpskainfo/

PODIJELI