Šri Lanka: Uhapšeno još 16 osoba, ministar odbrane smijenjen

0
421

Na Šri Lanki danas je privedeno 16 osoba, među kojima ima i stranih državljana, a u vezi sa istragom bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 359, a povređeno 500 osoba.

Kako je saopštila policija u toj zemlji, ovim novim hapšenjima se broj uhapšenih popeo na 76.

Među uhapšenima su Egipćani, Sirijci i Pakistanci, iako nema dokaza da su direktno povezani s napadima na tri crkve i četiri hotela, prenosi Rojters.

vlada Šri Lanke priznala je da su obavještajne službe napravile “veliki propust” prije bombaških napada izvedenih na Uskrs, javlja BBC.

“Moramo preuzeti odgovornost. Da smo na ispravan način proslijedili obavještajne podatke pravim ljudima, možda smo mogli izbjeći ovaj tragičan događaj ili barem smanjiti njegove posljedice”, rekao je Ruvan Vijevardene, zamjenik ministra obrane.

Predsjednik parlamenta Šri Lanke Lakšman Kiriela, izjavio je da su visoki dužnosnici namjerno uskratili obavještajne podatke o mogućim napadima.

“Informacija su bile tu, ali vrhovni službenici nijesu preduzeli odgovarajuće mjere”, rekao je Kiriela, i dodao kako ni predsjednik, ni premijer navodno nijesu dobili informacije koje je vladi 4. aprila proslijedila indijska obavještajna služba.

Predsjednik je smijenio ministra obrane i preduzeo korake kako bi otpustio glavnog inspektora policije.

(Agencije)

PODIJELI