Srpska bi do Srbije jednom, a FBiH drugom trasom

0
1488

Republici Srpskoj bi, kada je riječ o najavljenoj izgradnji puta Sarajevo-Beograd, najviše odgovarala trasa Sarajevo-Podromanija-Rogatica-Ustiprača-Vardište.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je put Sarajevo-Beograd, o kome su nedavno razgovarali premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, u Prostornom planu i Strategiji transporta Srpske, koja je ušla u Okvirnu strategiju transporta BiH.

“To je ta trasa po kojoj su rađeni i strateški dokumenti unazad nekoliko godina”, rekla je Kostićeva za “Nezavisne novine”.

Politički predstavnici iz Federacije BiH zagovaraju trasu Sarajevo-Pale-Prača-Mesići, pa dalje preko Ustiprače do granice sa Srbijom u Vardištu.

“Nezavisne novine” pišu da će se na teritoriji BiH graditi samo brza cesta, a auto-put u Srbiji, kao i da Srpska neće pristati da se ta saobraćajnica kroz njenu teritoriju gradi pod nadzorom BiH i uz podršku Turske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je juče da je izgradnja pomenutog puta u nadležnosti Srpske, jer kroz njenu teritoriju prolazi 95 odsto puta.

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Јusko je rekao da bi trasa saobraćajnice na teritoriji BiH trebalo da bude poznata za mjesec dana nakon konsultacija sa nadležnim entitetskim ministarstvima i stručnjacima iz oblasti infrastrukture.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH su naveli da nije realno očekivati da gradnja puta Beograd-Sarajevo počne u ovoj godini. Izvor: Nezavisne

PODIJELI