Srpska na pragu SEZONE GRIPA: Najugroženiji hronični bolesnici, stariji ljudi i djeca

0
293

Već od avgusta ove godine u zemljama okruženja ima registrovanih slučajeve gripa i može se očekivati da ova sezona bude značajno većeg intenziteta od prošle.

Lani u Srpskoj, naime, nije registrovana nijedna osoba zaražena ovim virusom, kaže epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, dr Jela Aćimović.

Grip je virusno respiratorno oboljenje koje se javlja sezonski, a težina bolesti se kreće od blagih simptoma do teške kliničke slike, koja može završiti i smrtnim ishodom. Najčešće se javlja u jesenjim i zimskim mjesecima, a kod nas je to period od novembra do aprila. Prenosi se resporatornim putem – direktnim kontaktom i indirektno, preko predmeta i površina, a izvor infekcije je bolestan čovjek, koji je naročito zarazan kad su simptomi bolesti najizraženiji.

Dr Aćimović podsjeća da smo u periodu kada građani treba da se čuvaju svih respiratornih infekcija.

– To znači da je potrebno i dalje poštovati sve preporuke koje već imamo za kovid 19. Oni koji su vakcinisani protiv kovida mogu i treba da se vakcinišu i protiv gripa. Osobe koje su podložne težoj formi kovida su vrlo često iste one koje su osjetljivije i na grip – objašnjava za Srpskainfo dr Aćimović.

Dodaje da je na početku pandemije bilo slučajeva istovremene infekcije sa oba virusa.

– To može predstavljati dodatni faktor rizika za razvoj komplikacija kod zaraženih. Zbog epidemije kovida 19 značaj vakcinacije protiv gripa veći je nego inače. Sezona gripa samo dodatno može opteretiti ionako opterećen zdravstveni sistem u RS. Takođe, osobe koje su podložne obolijevanju od gripa podložne su i obolijevanju od kovida 19. Dakle, i zbog zaštite pojedinaca i javnog zdravlja, te samog zdravstvenog sistema, vakcinacija protiv gripe ima izuzetno veliki značaj – naglašava dr Aćimović.

U IJZ RS očekuju isporuku vakcina protiv gripa za ovu sezonu u drugoj polovini oktobra 2021. Za ovu sezonu će biti obezbijeđeno 25.000 doza, koje su namijenjene kategorijama stanovništa oslobođenim od plaćanja. Nabavljeno je i 5.000 doza za građane koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, uz mogućnost nabavke dodatnih količina, ako zainteresovanost građana bude veća.

– Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripa, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima, uključujući i djecu, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, kao što su policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transpotrtna preduzeća – ističe dr Aćimović.

Podsjetimo, lane je Srpska nabavila 20.000 doza koje su bile besplatne za najrizičnije kategorije, te 5.000 doza komercijalne vakcine.

srpskainfo

PODIJELI