Srpskog naučnika slave 33 spomenika širom planete

0
274

Velikom srpskom i svjetskom naučniku Nikoli Tesli, najpoznatijem i najcjenjenijem Srbinu na svijetu, podignuta su 33 spomenika u 20 zemalja, a “Gugl” pretraživač ima registrovanih 38,6 miliona pretraga na Teslino ime.

Najviše, 21 obilježje Tesle, nalazi se na američkim fakultetima i univerzitetima i to na Harvardu, Јejlu, Kolumbiji, Prinstonu, Mičigenu, pišu Večernje novosti.

Tesla ima spomenike i biste u Azerbejdžanu, Rusiji, Јapanu, Australiji, Turskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Mađarskoj.

Prema pisanju Novosti, u Hrvatskoj, koja svojata Nikolu Teslu, postoje spomenici u njegovom rodnom Smiljanu i u Zagrebu.

Najveći spomenici Tesli nalaze se u SAD, Kanadi, Češkoj.

Bronzani spomenik, rad vajara Frana Kršinića postavljen je 1976. godine na Nijagarinim vodopadima u državi Njujork sa američke strane, a isti spomenik se nalazi ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Spomenik srpskom geniju u Pragu u bronzi visok je dva i po, a širok četiri metra.

Nagrada “Nikola Tesla”, u vidu njegove male skulpture, dodjeljuje se u Holivudu za tehničko-tehnološka dostignuća i inovacije u oblasti filmske industrije.

Јedna srednja škola u SAD u državi Ilinois planira da od naredne godine nosi ime Nikole Tesle.

Pripremaju se i spomen-biste Nikole Tesle u Budimpešti i u Gracu na Tehnološkom fakultetu gdje je studirao.

Iz Tesline naučne fondacije u SAD je najavljeno da će od predsjednika Donalda Trampa biti zatražena dozvola da se Tesli podigne spomenik i u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here