Šta će biti sa 17 miliona evra koje je Kardif platio za Emilijana Salu?

0
430

Britanska obalska straža objavila je sinoć da je prekinula potragu za argentinskim fudbalerom Emilijanom Salom i pilotom koji su bili u malom avionu koji je u ponedjeljak naveče nestao u engleskom kanalu.

Sala se vraćao iz Nanta, gdje se opraštao s bivšim suigračima. U Kardifu je u utorak trebao trenirati s novom ekipom, ali nikad se nije vratio u Vels. Istražitelji smatraju da su šanse da su on i pilot živi četiri dana nakon nestanka ravne nuli i odlučili su prekinuti organizovanu potragu.

“To ne znači da više ne tragamo za nestalima. Svi brodovi, manji i veći, koji prolaze tim područjem obaviješteni su o detaljima i zamoljeni da jave ako u moru vide bilo što sumnjivo”, poručili su iz policije ostrva Gvernsej kraj kojeg je avion zadnji put viđen na radaru.

Kardif ga je doveo kao spasitelja, ali nikad neće zaigrati

Tragedija je potresla fudbaslski svijet, a najviše Nant i Kardif, koji je Argentinca trebao platiti rekordnih 17 miliona evra. Sala je u francuskom klubu bio četiri godine, a Kardif ga je doveo kako bi pomogao klubu da se spasi od ispadanja ove sezone. Argentinac je bio najskuplji igrač u istoriji velškog kluba, ali za njega nikad neće igrati.

Ljudski život, naravno, nema cijenu, ali postavlja se zanimljivo pitanje šta se u ovakvom tragičnom slučaju događa s finansijske strane. Ne pamtimo sličan slučaj u kojem je neki igrač potpisao za novi klub i onda ovako teško stradao, a da nije odigrao ni jednu utakmicu.

Pitanje je postavio i ugledni Times i objavio da je Kardi Siti dužan isplatiti Nantu punu cijenu za igrača jer je dobio dozvolu od FIFA za transfer i registrovao je Salu u velškom Fudbalskom savezu kao svog igrača. FIFA je potvrdila transfer samo tri sata prije nestanka aviona, nakon što su oba kluba zadovoljila 23 kriterijuma koji se moraju ispuniti da bi se transfer mogao ostvariti. Iako su neki engleski mediji objavili da je ardiff uplatio dio, odnosno šest miliona funti Nantu, iz izvora bliskih menadžerskim klubovima saznaje se da je gotovo nemoguće da je ikakva uplata izvršena odmah po potvrdi transfera od strane FIFA, a sigurno ne odmah čim je transfer odobren.

U prevodu, Kardiffsigurno još Nantu nije uplatio ni centa, a i da jest, takve milionske transakcije lako je stopirati u banci kad je nekoliko sati kasnije jasno da se nešto s igračem dogodilo. Teško je očekivati da će Nant insistirati na isplati transfera te da će on vrlo vjerovatno biti poništen. Druga priča bila bi da je Sala barem sedmicu, dvije već bio u Kardifu, trenirao sa ekipom ili odigrao koju utakmicu.

Svi igrači su osigurani

Iako je Nant izgubio omiljenog člana svoje porodice, a Kardif najveće pojačanje u svojoj istoriji, finansijski oba kluba ne bi trebala previše izgubiti. Svi igrači u najjačim svjetskim ligama su osigurani u slučaju teških povreda, nesreća pa i smrti, no ne možemo znati kakve su klauzulu u slučaju kad novi igrač nije proveo ni dana u klubu, odnosno klub od njega još nije imao nikakve “koristi”. Engleski mediji pišu da će, ako je nešto i platio Nantu, Kardif većinu iznosa namiriti od osiguranja.

(Index.hr)

PODIJELI