Šta je potrebno državljanima EU i Šengena za ulaz u BiH?

0
350

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman za Klix.ba rekao je da supružnik državljanina BiH, koji je državljanin neke od zemalja EU ili Šengenskog prostora, može ući u BiH i bez negativnog testa na virus korona.

– Bračni drugovi u tom slučaju, ako žele iskoristiti tu pogodnost na račun toga da jedan od supružnika ima pasoš BiH, moraju priložiti vjerodostojan dokument u vidu vjenčanog lista. Dakle, državljanin EU može ući bez testa u BiH ako je u braku s državljaninom BiH – objasnio je Hofman.

Ono što je takođe ostalo nejasno u posljednjoj odluci Savjeta ministara jeste da li državljani EU i Šengenskog prostora trebaju imati negativan PCR ili serološki test, ne stariji od 48 stariji pri ulasku u BiH.

– Do sada svi koji su dolazili imali su PCR test jer je takva praksa u EU. No, tačno je da je odluka nedorečena jer se neko može pojaviti i sa serološkim – dodao je Hofman.

On je istakao još jedan problem zbog kojeg će Granična policija BiH tražiti korekcije od Savjeta ministara BiH.

– Imamo iskustva da državljani zemalja EU dolaze na granicu s potvrdama na različitim jezicima. Šta ta potvrda znači graničnom policajcu ako je na španskom, švedskom, italijanskom ili nekom drugom jeziku? U redu je ako je potvrda na engleskom jeziku i zbog toga ćemo ići prema Savjetu ministara da se koriguje i taj član i da se navede da su državljani EU dužni imati negativan test s ovjerenim prevodom – kaže Hofman.

On ističe da će se do izmjene ta odluka provoditi onako kako je Savjet ministara naložio, i da granični policajci neće nikoga vraćati s granice, ali da je to trenutno plodno tlo za izigravanje propisa od strane stranih državljana.

/klix.ba/

PODIJELI