Šta je pozadina FBI istrage koja bi mogla da odredi predsjednika SAD?

0
1248

To je pitanje koje nikako da nestane – elektronska pošta Hilari Klinton iz vremena dok je bila državni sekretar problem je koji mjesecima opterećuje njenu predsjendičku kampanju. Ali u čemu je zapravo problem?

20161101192715_395551

Klinton je imala privatni mejl server u podrumu svoje kuće u Čapakui, država New York, koji nije koristila samo za ličnu korespondenciju nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomatije.  Stručnjaci kažu da takva praksa nije strogo zabranjena i omogućavala je Hilari Klinton brzu reakciju u slučaju diplomatske krize.

Međutim, upitno je to što je Klinton isključivo koristila privatni mejl server, a ne onaj Stejt Dipartmenta koji je sigurniji i manje ranjiv na napade hakera. FBI se u svojoj istrazi koncentrisao na pitanje jesu li strogo povjerljive državne informacije prolazile preko njenog privatnog servera. I ako jesu, da li je državni sekretar time prekršila zakon.

A u tom slučaju bi mogla i kazneno odgovarati. U decembru 2014. godine Klinton je istražiteljima predala oko 30.000 mejlova. Uz par izuzetaka, većina ih je u međuvremenu objavljena.

Međutim, Klintonova je izbrisala 31.000 mejlova, one koje je smatrala privatnom prepiskom, poput planova za vjenčanje kćeri Čelzi, majčine sahrane, časova joge i porodičnih planova za odmor. Ta nestala pisma potakla su napade njezinih protivnika da je izbrisala one mejlove koji dokazuju njezinu nespobnost. FBI je istragu završio u julu i zaključio da je nekoliko dokumenata s oznakom tajnosti prošlo preko njenog servera.

Savezna istražna agencija priopštila je da je Klintonova bila krajnje nemarna u baratnju državnim tajnama, ali i objavila da neće podići optužnicu jer nema dokaza da je to napravila s namjerom. Ministarstvo pravosuđa složilo se s tom procjenom. Po medijskim izvještajima, FBI je sada nabasao na više od hiljadu dosad nepoznatih mejlova Hilari Klinton, a direktor agencije Džejms Komi priopštio da ih mora provjeriti. FBI još ništa nije saopštio o sadržaju tih poruka. Odluka da se pokrene dodatna istraga 11 dana prije izbora oduševila je Donalda Trampa i suprotno, izazvala nezadovoljstvo u redovima demokrata jer bi slučaj mogao uticati na ishod izbora. Mejlovi nisu pronađeni u računaru demokratske predsjedničke kandidatkinje, nego na kompjuteru koji je zaplijenjen osramoćenom bivšem kogresniku Entoniju Vejneru. Vejner je pod istragom da je slao lascivne poruke maloljetnim djevojkama. Kakve to ima veze s Hilari Klinton? On je bivši suprug njene najbliže saradnice Hume Abedin koja je, izgleda, često koristila suprugov računar. Zasad nema nikakvih naznaka da bi FBI mogao revidirati svoju odluku da neće podići optužnicu protiv Klinton, ali su republikanci, a posebno Tramp, iskoristili priliku da temu vrate u fokus predsjedničke kampanje i birače uvjere da ona ne smije postati predsjednica. Tramp i Hilari vode dosad najneizvjesniju borbu za predsjedničku poziciju u SAD, a čekaju se prve relevantne ankete provedene nakon otkrića novih mejlova, i tek će one pokazati koliko je to naštetilo Klintonovoj. A sudeći po nezvaničnim rezultatima najnovije ankete, Tramp je prešao u vođstvo.

jutarnji.hr

PODIJELI