Šta jesti kad vam je oslabljen imunitet?

0
988

Imunitet je preduslov za dobro zdravlje i dug život, a ako ga želite održati snažnim, unesite promjene u prehranu.

U današnje vrijeme nije lako održati imunitet zdravim i snažnim. Nečist zrak, nezdrava hrana i previše stresa itekako ostavljaju traga. Kako si pomoći? Najpametnije je na prirodan način – hranom! Stručnjaci preporučuju namirnice koje dokazano jačaju imunitet, prenosi RTRS.

Špinat

Špinat se oduvijek doživljava kao sjajna namirnica. U špinatu se skriva pravo vitaminsko blago – od vitamina A, B2 i B6 do vitamina C, K i E. Također, špinat obiluje antioksidantima, fitonutrijentima, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i kalcijem. Drugim riječima, on je toliko zdrava namirnica da bi ga trebalo učiniti sastavnim dijelom svakog obroka.

Orah

Ne trebate dnevno jesti velike količine oraha da si osigurate moćan imunitet, dovoljna je tek šačica na dan i učinak će biti vidljiv. Orah sadrži mnoge vitamine, omega-3 masne kiseline te druge nutritivne vrijednosti koje pružaju zaštitu zdravlju srca i mozga. Neka su istraživanja pokazala i da orah usporava razvoj Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Možete ga jesti između obroka, kad vas uhvati želja za grickanjem.

Grah

Ukusni grah je sjajan jer sadrži leptin koji pomaže smanjenju apetita. Osim toga, grah obiluje vitaminom B, kalcijem, kalijem i folnom kiselinom. Sve to dobro je za zdravlje mozga i kože, a pomaže i u snižavanju krvnoga tlaka. Takođe, grah je dobar i u prevenciji od moždanog udara. Dobro bi ga bilo češće jesti, pa se preporučuje kao prilog umjesto krumpira – dugo će vas pratiti osjećaj sitosti.

PODIJELI