Šta kažu meteorolozi: Kakva nas zima očekuje?

0
433

Zima u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebalo bi da bude toplija u odnosu na prosjeĉnu zimsku temperaturu (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura očekuje se u januaru, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 odsto.

Nadolazeća zima u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebalo bi da bude nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebalo bi da budu približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom periodu (1. decembar 2019. – 29. februar 2020.) očekuju se i prodori hladnijih vazdušnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature od prosječnih.

Očekivani broj dana u kojima će temperatura biti ispod 0 stepeni u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature, na dugi vremenski period je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebalo da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime biće neujednačen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne količine padavina trebalo bi da budu približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze, prenosi “N1“.

Tokom prognoziranog perioda nisu isključeni duži periodi bez padavina kao i kraći periodi sa većom količinom padavina.

PODIJELI