ŠTA PIŠE U ISTORIJSKOM DOKUMENTU? Kim i Tramp će raditi na POTPUNOJ DENUKLEARIZACIJI

0
415

Predsjednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad “ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”.

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore “na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima” na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bijela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

U dokumentu se vidi da se američki predsednik Donald Tramp obavezao da će “obezbijediti bezbjednosne garancije Demokratskoj narodnoj republici Koreji” i da je Kim Džong Un potvrdio posvećenost kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane “obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dvije zemlje za mirom i prosperitetom”.

– SAD i Sjeverna Koreja su posvećene uspostavljanju novih odnosa u skaldu sa željama oba naroda za mirom i prosperitetom. SAD i Sjeverna Koreja će udružiti napore u izgradnji mirnog i stabilnog režima na Korejskom poluostrvu – piše u dokumentu.

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Prema mišljenju analitičara, u ovom dokumentu nisu najavljeni nikakvi konkretni postupci koje će obje strane preduzeti na putu ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva i normalizaciji odnosa dvije države.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje počinje “veoma, veoma brzo”, a Kim se oprostio od američkog predsjednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će “svijet videti veliku promjenu”.

Za “CNN” je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o “sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom”.

Tramp je nakon potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

– Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno – poručio je američki predsjednik.

Tramp je naveo da njih dvojica “potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument” i najavio da će “podrobno” o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

(Agencije)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here