Šta vam sve ruši san i kako se izboriti sa tim

0
556

Pod lakim snom podrazumijeva se to da se osoba budi lako na bilo kakve zvuke, pokrete i slično. Postoje četiri faze sna, a oni koji se lako bude veći dio vremena su u prvoj, odnosno fazi lakog sna. Tada je tijelo između budnog stanja i sna.

Stručna pomoć

Brojni su razlozi zašto ne dolazite do faze dubokog sna, i mogu se ticati zdravlja ili životnog stila. Da biste shvatili šta je uzrok, pokušajte promijeniti svoju rutinu kako biste kvalitetnije spavali. Odmorite se tokom dana, smanjite unos kofeina, ne gledajte TV prije spavanja…

Ako to ne pomogne, morate znati da još neke stvari i zdravstvena stanja mogu biti krivac za lak san. Tako su, ako patite od anksioznosti, velike šanse da se budite na svaki šum.

Što više strahova i briga imamo dok smo budni, to su veće šanse da mozak bude samo u fazi lakog sna. Razlog je jednostavan. Dok mozak u budnom stanju lako razlikuje stvari, u snu ne može lako razaznati prijetnje.

Da biste se izborili s anksioznošću, najbolje je da potražite stručnu pomoć, ali i da pokušate umiriti um prije spavanja. Pokušajte se opustiti tehnikama dubokog disanja ili meditacijom.

Neka zdravstvena stanja mogu vas sprečavati da uđete u fazu dubokog sna, a među njima i pretjerano aktivna štitna žlijezda, odnosno hipertireoza. Hiperaktivna štitnjača pretjerano stimuliše nervni sistem, ubrzava rad srca, dovodi do anksioznosti, a to sve može uticati na spavanje.

Hljeb i med

Ponekad buđenje tokom noći može biti posljedica najjednostavnijih navika, poput toga da niste dovoljno jeli prije spavanja. To se često dešava ljudima koji rano večeraju. Jedan od načina da to spriječite jeste da pojedete komad hljeba s malo meda ili putera od kikirikija prije spavanja.

Unosite previše kofeina

Ako unosite previše kofeina tokom dana ili pred spavanje, moguće je da će vas to buditi tokom noći. Konzumiranje kofeina kasno uvečer izbacuje unutrašnji sat iz ravnoteže. Zbog toga možda nećete moći ući u duboku fazu sna. Pokušajte ne konzumirati kofein od kasnog popodneva.

Rutina pred spavanje

I životni stilovi i navike mogu ometati vaš san. Korištenje elektronskih uređaja pred spavanje stimuliše mozak, zbog čega ćete teže zaspati. To može uticati i na unutrašnji sat i umanjiti oslobađanje melatonina, hormona sna. Kao posljedica toga, teže ćete zaspati, a i kada zaspite, često ćete se buditi.

Pretopla soba

Iako mislite da je topla soba idealna za spavanja, nije tako. Jedan od glavnih faktora koji utiču na spavanje je sobna temperatura. U san ćete utonuti kada padne unutrašnja temperatura tijela, a u suprotnom nećete moći zaspati i budićete se tokom noći. Idealno je da temperatura u sobi bude između 18 i 21 stepen.

Poremećaj spavanja

Ako se budite često noću, važno je da ispitate imate li apneju. Simptomi koji bi mogli ukazati na to su hrkanje ili ako vam neko kaže da prestajete na kratko disati u snu. Također, znakovi apneje su i ako ste u toku dana pospani ili imate neobjašnjivo visok krvni pritisak.

Naglo trzanje

Ako vam se dešava da se naglo trgnete kada vas počne hvatati prvi san, nema razloga za brigu. Nije riječ o oboljenju , to samo reagiraju vaši mišići. U slučaju da se usljed trzaja probudite, najvažnije je da ne paničite i da se opustite. Stres i nervoza samo mogu uzrokovati nove trzaje, a time i neprospavanu noć.

(Avaz)

PODIJELI