ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE PRNJAVOR – zaključci sa sjednice 15.marta

0
1028

Dana 15.03.2020. godine održana je 8. sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrana aktuelna epidemiološka situacija vezana za virus COVID-19 (korona virus) na teritoriji Republike Srpske i eventualne implikacije na opštini Prnjavor. Imajući u vidu veliki broj građana naše opštine, koji borave i rade u inostranstvu, a naročito u Italiji, Sloveniji, Austriji (Tirolu), tj. zemljama koje su već pogođene virusom i njihova kretanja, kao i određen broj privrednih društava koji imaju saradnju sa firmama u inostranstvu, potrebno je upozoriti na obavezno preduzimanje svih preventivnih mjera za sprečavanje eventualne pojave i širenja virusa COVID-19 (korona virus). U tom smislu, Opštinski štab za vanredne situacije donio je sljedeće zaključke:

1. Stanje na području opštine Prnjavor u vezi sa virusom korona na dan 15.03.2020. godine do 09:00 časova je zadovoljavajuće. Nema registrovanih pozitivnih slučajeva na virus korona, a 168 lica je pod nadzorom nadležnih institucija.
2. Nalaže se Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prnjavor da, u roku od dva dana, tj. do 17.03.2020. godine obavi obavezno pranje gradskih ulica.
3. Nalaže se Odjeljenju za inspekcijske poslove da izvrši kontrolu cijena u trgovačkim i drugim objektima da bi se izbjegla zloupotreba trenutnog stanja;
4. Apeluje se na sva pravna i druga lica da kontinuirano provode dezinfekciju svojih prostora, a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske.
5. Apeluje se na građane da stalno provode preventivne mjere i dezinfekciju svojih prostora, da poštuju preporuke nadležnih zdravstvenih ustanova.
6. Apeluje se na građane koji dolaze sa ugroženih područja, odnosno koji su boravili u inostranstvu, da se obavezno jave telefonom porodičnom doktoru ili higijensko-epidemiološkoj službi, radi stručnog nadzora i
7. Apeluje se na građane da lica koja su došla iz ugroženih područja, odnosno koja su boravila u inostranstvu, a po dolasku se nisu javili nadležnim službama, prijave na brojeve telefona 051 663 267 i 065 910 189 radi evidentiranja i provođenja obavezne zakonske procedure.
Opštinski štab za vanredne situacije zaključuje da je trenutna epidemiološka situacija, s obzirom na do sada preduzete mjere i aktivnosti, u potpunosti pod kontrolom i da nema razloga za širenje panike i straha kod stanovništva. Nadležni organi i institucije nastaviće sa praćenjem situacije, preduzimanjem adekvatnih mjera i o svemu blagovremeno obavještavati javnost, navodi se u zaključcima koje je potpisao komandant Kriznog štaba opštine Prnjavor, načelnik opštine Darko Tomaš.

 

PODIJELI