STABILNO POSLOVANJE PRNJAVORSKOG VODOVODA, AKUMULIRANI GUBITAK SMANJEN ZA VIŠE OD 80 ODSTO

0
346

Komunalno preduzeće „Vodovod“ u Prnjavoru u poslednje četiri godine ima stabilno poslovanje, finansijska sredstva za završetak nekoliko značajnih projekata obezbijedilo je učešćem u MEG projektu, a od 2017. godine akumulirani gubitak smanjen je za više od 80 odsto, rekao danas tokom radne posjete ovom preduzeću načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

„Opština je u saradnji sa preduzećem „Vodovod“ zahvaljujući dobrim ostvarenim rezultatima dva puta povlačila značajna finansijska sredstva od UNDP-a u okviru učešća u prvoj fazi MEG projekta.Za gradnju vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Vida Nježića povučena su sredstva u iznosu od 195.000 KM i oko 30.000 KM za gradnju DMA zona u gradu. Ukupna vrijednost izgradnje ulice koštala je oko 1,2 miliona KM, a gradnja DMA zona i mjernih mjesta 85.000 KM. Takođe za gradnju vodovodne mreže prema poslovnoj zoni „Vijaka“ koja je ukuno koštala 339.000 KM kroz MEG projekat povučeno je 133.000 KM“, naglasio je Tomaš dodajući da nijedan od ovih projekata ne bi bilo moguće realizovati bez svih preduzetih aktivnosti samog preduzeća „Vodovod“ ali i finansijske podrške UNDP-a.

„Napravili su veliki pomak u smislu poslovne reorganizacije i finansijske konsolidacije. Od 18 opština i gradova u BiH koji su u MEG projektu trenutno je ‘Vodovod’ iz Prnjavora drugi na rang listi po ispunjenju svih šest mjerljivih kriterijuma koji se prate u napretku komunalnih preduzeća“ , rekao je Tomaš.

„Isto tako podatak da je akumulirani gubitak preduzeća koji je 2017. godine iznosio 1.063.000 KM smanjen za više od 80 odsto i danas iznosi 230.688 KM, je svakako rezultat vrijedan pažnje zbog čega sadašnje rukovodstvo ovog preduzeća ima našu punu podršku“, rekao je Tomaš.

U poslednje četiri godine registrovano je više od 1.000 novih priključaka, urađeni su kilometri nove mreže, a istovremeno gubici na vodovodnoj mreži smanjeni su za 11% i to sa 39 na 28 odsto, dodao je Tomaš.

Direktor prnjavorskog „Vodovoda“ Ljubiša Sibinčić napomenuo je da je preduzeće osim zajedničkih ulaganja sa opštinom kroz MEG projekte uspjelo samostalno obezbijediti finansijska sredstava za nabavku opreme za detekciju kvarova u iznosu od oko 30.000 KM, uz donaciju od 80.000 KM urađen je hidraulički model vodovodnog sistema opštine Prnjavor, koji u BiH imaju još samo Gradiška i Gračanica, a ovih dana dobijen je značajan dokument “Elaborat o količinama vode na izvorištu Povelič“ vrijednosti 80.000 do 90.000 KM.

Sibinčić je podsjetio da „Vodovod“ na području opštine Prnjavor održava oko 360 kilometara primarne i sekundarne mreže i oko 350 kilometara priključnih vodova.

„Ove godine u planu je gradnja još dvije DMA zone zahvaljujući čemu će oko 80 odsto vodovodnog sistema biti pokriveno sa mjeračima protoka“, rekao je Sibinčić.

Najvećim uspjehom dosadašnjeg poslovanja Sibinčić smatra završetak projekta Povelič, na kojem trenutno imamo oko 8.500 potrošača. Preduzeće „Vodovod“ zapošljava 55 radnika.

/Opština Prnjavor/

PODIJELI