STADA OVACA ZABIJELILA PAŠNjAKE

0
1825

Stada ovčarske farme Radojice Kusića,iz prnjavorskog prigradskog naselja Vučijak,u Mjesnoj zajednici Kremna,raspoređena su i ovih januarskih dana na nekoliko lokacija.Vrijeme bez snijega omogućilo je nastavak jesenje ispaše na Pustari,nedaleko od Ergele „Vučijak“,ali i u Donjem Grabiku, Podljubiću , Kalenderovcima…

U Donjem Grabiku,kod Prnjavora,na lokalitetu „Linije“,gdje je nekada bilo fudbalsko igralište,ovih dana zatekli smo Suada Dunića,tridesetogodišnjaka koji iza sebe ima već pozamašan staž bavljenja ovim poslom.U idiličnom ambijentu,sa više od 500 ovaca i tek rođenih jaganjaca,pripremao je najlonski šator,da bi imao gde prenoćiti.
-Ovčarstvom sam se počeo baviti u rodnom Kotor Varošu,gdje sam kao petnaestogodišnjak krenuo da upoznajem čobanski posao.Pola dosadašnjeg života proveo sam u prirodi,na brisanom prostoru,vodeći brigu o ovcama i suočavajući se sa raznim lijepim,ali i nepredvidivim situacijama.Vremenom se to zavoli,a imao sam sreću da upoznam dobrog i korektnog gazdu Radojicu,s kojim sarađujem već dvije godine. Kako sada stvari stoje,ostajem i dalje na ovom imanju,kaže Dunić.
Na Pustari nam je sagovornik bio Jasminko Bukovica,iz obližnjeg Maćinog brda,koji takođe ima velikog nomadskog iskustva.
-Nisam se pokajao što sam došao ovdje da čuvam ovce.Zadovoljan sam tretmanom koji imam,a što se tiče vremenskih uslova,navikao sam se i na hladne zimske dane i noći.Spavamo pod najlonskim šatorom,sa dobrim pokrivačima,pa ne osjetimo hladnoću.Čovjek se nekako srodi sa tim životinjama,zavoli ih i onda nema odustajanja,ocjenjuje situaciju pastir Jasminko.


Sa ovčarima je svakodnevno poslovođa Vlado Žunić,koji pastirima doprema hranu na teren.
– Od skromnih početaka,sa stotinjak jagnjadi,koje je gazda Radojica nabavio prije nekoliko godina,danas smo stigli na zbir veći od 3.300 grla.U toku je puna sezona jagnjenja.Dolazi podmladak,stado se stalno proširuje,ali,čini mi se,dostigli smo plafon,pa ćemo morati smanjivati broj ovaca.Kada bi mogli da prodajemo vunu i pokrenemo proizvodnju ovčijeg mlijeka i sira,stado bi bila mnogo rentabilnija.Srećom,imamo dovoljne količine hrane sve do proljeća,veli šef Vlado.
Velikog zaljubljenika ovčarstva Kusića,koji je rasplodne ovnove plaćao i po četiri hiljade maraka,a kvalitetnu jagnjad „vlašićke pramenke“ po 1.000 maraka,zatekli smo na ekonomiji na Vučijaku.Sa ostalim radnicima radio je na osposobljavanju nekoliko boksova,gdje će biti smještene ovce koje su na svijet donijele po dvoje jagnjadi.Na imanju je radna atmosfera.Svako zna svoj dio obaveza,pa nastrešnice dobijaju novi ,komotniji izgled.
Ovce sa Vučijaka su proteklog ljeta stigle čak do Kupresa,odnosno lokaliteta Vitorog.
-Primijetili smo da su ovce koje su tamo provele nekoliko mjeseci,znatno bolje kondicije.Očito im odgovarama tamošnji ambijent,vazduh i klima,jer su stekle veoma dobru kondiciju , otpornost i izdržljivost,kaže Žunić.
Sa trenutnim fondom životinja,ovčarska farma na Vučijaku je najbrojnija u Bosni i Hercegovini.Hoće li to zvanje zadržati,znaće se u narednih nekoliko mjeseci.I ovo čime sada raspolaže,djeluje impresivno.
U poslovodstvu ovčare ne propuštaju priliku da se zahvale svim seoskim domaćinstvima koja im nisu pravili smetnje za korišćenje slobodnih parcela,a pozitivnu ulogu ima ,kako kažu,i resorno ministarstvo republičke Vlade,ustupajući pod koncesiju ogromna neiskorišćena zemljišna prostranstva prnjavorske i susjednih opština.

TAKSI MAGARAC
U pratećoj službi terenskih stada su i posebno dresirani psi, ali i magarci,koji služe za prenos pastirske logistike.Neobičan prizor zapazili smo u Donjem Grabiku.Magarac je na svojim leđima nosio i jagnjad u najlonskim kesama, koja su tek došla na svijet,pa još nisu sposobni da idu za svojim majkama.Taksi magarac je strpljivo i bez reakcija, slušao oglašavanje malih ,tek po 3-4 kilograma teških,jaganjaca.


SAJAM
Gazda Radojica ima u planu da u Prnjavoru,odnosno na svojoj ekonomiji, narednog ljeta organizuje sajam ovčarstva,gdje bi pozvao i brojne poslovne prijatelje ovčare, sa vlašićkog područja,ali i drugih mjesta gdje se tradicija ovčarstva decenijama njeguje.Jedna takva manifestacija,kao novina u prnjavorskoj opštini,mogla bi premijerno izdanje imati već za nekoliko mjeseci.

B.Radulović Glas Srpske

PODIJELI