“Standard Chartered”- Ruska ekonomija će preteći njemačku

0
282
Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svijetu, a iza nje će ostati Njemačka i Velika Britanija, navodi se u analizi multinacionalne banke “Standard Chartered”.

U izvještaju koji prikazuje projekcije svjetske ekonomije do 2030. godine, banka je procijenila da će Kina vjerovatno smijeniti SAD sa čelne pozicije, a ta smjena na tronu mogla bi se desiti već sljedeće godine, kada se indeksi mjere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto domaćeg proizvoda, piše RT.

Pored Kine, među prvih pet će se nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mjesta nalaziće se Njemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

“Do 2020. godine većina svjetske populacije biće klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vrijeme srednja klasa stagniraće na Zapadu”, kaže Madhur Jha, istraživač banke “Standard Chartered”.

U izveštaju se takođe predviđa da će azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji, pa će tako od deset najačih svjetskih ekonomija, čak sedam biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svjetska banka je u svojim ekonomskim prognozama navela da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama, prenosi B92.net.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.

Pozitivan uticaj rastućih svjetskih cijena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Njemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here