“Standard Chartered”- Ruska ekonomija će preteći njemačku

0
416
Rusija će naredne godine postati peta najveća ekonomija na svijetu, a iza nje će ostati Njemačka i Velika Britanija, navodi se u analizi multinacionalne banke “Standard Chartered”.

U izvještaju koji prikazuje projekcije svjetske ekonomije do 2030. godine, banka je procijenila da će Kina vjerovatno smijeniti SAD sa čelne pozicije, a ta smjena na tronu mogla bi se desiti već sljedeće godine, kada se indeksi mjere kombinacijom deviznih kurseva kupovne moći i pariteta i nominalnog bruto domaćeg proizvoda, piše RT.

Pored Kine, među prvih pet će se nalaziti SAD, Indija, Japan i Rusija. Od šestog do desetog mjesta nalaziće se Njemačka, Indonezija, Brazil, Turska i Velika Britanija.

“Do 2020. godine većina svjetske populacije biće klasifikovana kao srednja klasa. Azija će biti predvodnik porasta srednje klase, u isto vrijeme srednja klasa stagniraće na Zapadu”, kaže Madhur Jha, istraživač banke “Standard Chartered”.

U izveštaju se takođe predviđa da će azijske ekonomije značajno porasti u narednoj deceniji, pa će tako od deset najačih svjetskih ekonomija, čak sedam biti iz Azije.

Prošle sedmice, Svjetska banka je u svojim ekonomskim prognozama navela da očekuje povećanje stope rasta ruskog BDP-a na 1,8 odsto u 2020. i 2021. godini.

Banka je u analizi objavila da se ruska ekonomija prošle godine povećala za 1,6 odsto. Imali su relativno nisku i stabilnu inflaciju, kao i povećanje proizvodnje nafte uprkos pooštrenim ekonomskim sankcijama, prenosi B92.net.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je svoju prognozu za rast ruskog BDP-a u 2019. na 1,8 odsto.

Pozitivan uticaj rastućih svjetskih cijena nafte na rusku ekonomiju nadmašio bi negativan efekat sankcija Vašingtona. U međuvremenu, zvanični podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazali su da je najveća ekonomija u Evropi, Njemačka, naglo usporena 2018. godine. Ona je porasla za 1,5 odsto prošle godine, što je najsporija stopa od 2013. godine.

PODIJELI