Stanić: Poljoprivrednici nemaju partnera u Vladi Srpske

0
962

Narodni poslanik SDS Miladin Stanić smatra da poljoprivrednici u Republici Srpskoj nemaju adekvatnog partnera u resornom ministarstvu, za koje kaže da ne poštuje strategiju razvoja poljoprivrede kojom je predviđeno da se pšenica sije na 80.000 hektara godišnje.

Stanić je naveo da se pšenica sada sije na svega 40.000 hektara i tvrdi da je Vlada Srpske “propašću Robnih rezervi, izgubila mehanizam da utiče na otkupnu cijenu pšenice”.

On predlaže da se u ovoj oblasti uvede mjera kojom će u toku žetve u okviru podsticaja biti obezbijeđena sredstva za trošak skladištenja pšenice za narednih šest mjeseci.

Stanić kaže da bi time bili izbjegnuti “mešetarski odnosi” u vezi sa otkupom, jer bi za šest mjeseci bilo balansirano tržište pšenice.

“S obzirom da kompletne količine proizvedene domaće pšenice odlaze u Tursku i da je izvozna cijena prema Turskoj uvijek veća za tri do deset odsto u odnosu na zemlje u okruženju, to daje dovoljno prostora da se održi proizvodnja pšenice”, rekao je Stanić na konferenciji za novinare.

On smatra da bi se veća zarada u odnosu na trenutnu situaciju mogla ostvariti ako bi Robne rezerve preuzele viškove pšenice, te da se organizuje prerada, izvoz brašna ili pšenice u Tursku.

“Imamo nepovoljne ugovore u oblasti poljoprivrede sa zemljama EU, posebno sa zemljama CEFTA. Sa nivoa BiH bi se mogla samo uvesti mjera privremene zabrane uvoza pšenice da bi riješili pitanje domaće proizvodnje, ali mislimo da ne treba da uvodimo tu mjeru zbog odnosa sa Srbijom”, rekao je Stanić.

On je istakao da će, zahvaljujući ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću, biti riješeno pitanje sjemenskih listi, te da će BiH preuzeti evropsku listu sjemena i neće biti ograničenja kod uvoza.

(Srna)

PODIJELI