Stanje na putevima – Kolovozi klizavi, vozači oprez

0
274

Na putevima u Republici Srpskoj ovog jutra zbog niske temparature i jakog mraza kolovozi su klizavi, a na regionalnom putu Ulog-Klanci, na prevoju Morine, saobraćaj je privremeno obustavljen zbog snježnih smetova.

U kotlinama i uz riječne tokove smanjena je vidljivost zbog magle, posebno na auto-putu Gradiška-Banjaluka i na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske na svim pravcima vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

U toku je izgradnja i postavljanje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U primjeni je i nova uredba preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” o visini putarine na tom auto-putu, pa cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari /kod Doboja/ za putnička vozila iznosi sedam KM, a Banjaluka-Prnjavor četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška do daljeg je “otvoreni” sistem naplate putarine, a zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova, režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na dionicama magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje pješačke staze, na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari, najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti jedna čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Kampanja će trajati do kraja januara naredne godine u više gradova i opština Srpske, a cilj je da se skrene pažnja javnom mnjenju na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da u pijanom stanju ne sjedaju za volan, već da u tim situacijama koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Na području Federacije BiH ugaženog snijega na kolovozu jutros mjestimično ima na dionicama u jugozapadnim krajevima, posebno na pravcima Bosansko Grahovo-Strmica, Kupres-Šujica, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Glamoč i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Na regionalnom putu Mihalji-Blidinje saobraćaj je obustavljen za teretna vozila teža od tri i po tone.

Vidljivost je zbog magle smanjena u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na dionicama Konjic-Jablanica, Zenica-Doboj, Bihać-Ključ, Bihać-Bosanska Otoka, Cazin-Velika Kladuša i Orašje-Odžak.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja na prelazak granice.

Na dionici granični prelaz Šćepan Polje-Plužine /Crna Gora/, zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Crnoj Gori, trenutno je zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here