Stanje na putevima – Mjestimično klizavi kolovozi, moguća poledica preko prevoja

0
589

Saobraćaj se ovog jutra na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima, a zbog niske jutarnje temperature moguća je poledica u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

U kotlinama i duž riječnih tokova, vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na mjestimično smanjenu vidljivost zbog magle, dok je na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Zastoja i posebnih ograničenja nema, osim na dionicama na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju, te napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja /saobraćaj se odvija dvosmjerno/.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS vozače upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina, u rejonu mjesta LJeljenča u toku su radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija otežano, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Režim u odvijanju saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva i dionici Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, za vrijeme izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

Zbog radova na sanaciji odrona, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani saobraća se jednom trakom.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i na dionici Čelinac-Kotor Varoš. Na toj dionici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja i zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog radova na sanaciji klizišta, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta na Obudovac-Lončari moguće su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog radova na izgradnji pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase “M3” zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana se ne odnosi na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Jednom trakom saobraćaj se odvija na magistralnom putu Šamac-Domaljevac, zbog sanacionih radova na području Federacije BiH.

Za danas je najavljen početak radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu Semizovac-Vogošća, na ulazu u Vogošću.

Na ovoj dionici biće uspostavljen privremeni režim saobraćaja, koji će biti regulisan postavljenom signalizacijom.

Radovi se izvode i u tunelu “Vranduk” na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom naizmjenično.

Povremeno je pojačana frekvencija vozila na ovoj dionici, zbog čega može doći do dužih zadržavanja.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj zatvoren je granični prelaz Ivanica-Gornji Brgat,a za vrijeme ove obustave omogućen je prelaz pješaka.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, pa su zbog toga i veće gužve i duža čekanja za ove kategorije vozila na graničnom prelazu Orašje.

Zbog radova u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI