Stanje na putevima – Moguć nailazak na poledicu u višim predjelima

0
465

Saobraćaj se putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, a u ranim jutarnjim časovima zbog niske temperature moguć je nailazak na poledicu u višim planinskim predjelima i preko prevoja.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz, dok iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima savjetuju opreznu i sporiju vožnju i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema (ITS) na autoputu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju. Planirano je da radovi traju do kraja godine.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, saobraćaj se odvija dvosmjerno.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na sanaciji odrona, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraća se jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac saobraća se jednom trakom zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani.

Zbog radova, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac, a saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj brdo.

U toku je republička saobraćajno-preventivna kampanja “Osvjetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom”, u okviru koje je do kraja marta u više gradova i opština najavljen niz aktivnosti, uključujući i podjelu žutih rotacionih svjetala, svjetloodbojnih “3M” traka za bolje uočavanje traktora i drugih preventivnih materijala.​

Na području FBiH danas počinju sanacioni radovi na magistralnom putu Šamac-Domaljevac, zbog čega će vozila na mjestu izvođenja radova saobraćati usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk, saobraća se naizmjenično jednom trakom uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Tokom dana zbog pojačanog prometa vozila može doći do dužih zadržavanja na ovoj dionici.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno zbog rekonstrukcije mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase.

Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima jutros nisu evidentirana duža zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI