Stanje na putevima – Oprez zbog snijega na kolovozima u višim predjelima

0
432

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u višim planinskim predjelima i preko prevoja na kolovozima mjestimično ima ugaženog snijega i leda, pa iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na pojačan oprez i obaveznu upotrebu zimske opreme.

Saobraćaj se u nižim predjelima odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, dok je zbog niske temperature moguć nailazak na lokalnu poledicu preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Na magistralnom putu Brod na Drini-Dobro Polje postoji mogućnost odrona, ali i obrušavanja snježnih lavina na kolovoz.

I na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na auto-putu Gradiška-Banjaluka, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na sanaciji odrona, na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraća se jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac saobraća se jednom trakom zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani.

Zbog radova, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac, a saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene saobraća se usporeno zbog sanacije klizišta.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse “Drinatransa” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj brdo.

Na području FBiH vidljivost je zbog magle smanjena na pravcima Žepče-Doboj, Kaonik-Kiseljak-Kobiljača, Kaonik-Vitez, Kupres-Šuica i Glamoč-Mlinište.

Na magistralnom putu Nemila-Zenica /kroz tunel Vranduk/ vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom zbog sanacionih radova.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno zbog rekonstrukcije mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase.

Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Radovi na redovnom održavanju rasvjete danas se izvode na magistralnom putu Jelah-Doboj u mjestu Matuzići, gdje se saobraća jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih čekanja na prelazak ganice.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, zabranjen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI