Stanje na putevima: Povoljni uslovi za vožnju

0
280

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH povoljni su vremenski i saobraćajni uslovi za vožnju, a zbog visoke dnevne temperature iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju vozačima da putovanja planiraju u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim časovima, da prave češće pauze tokom vožnje i obezbijede dovoljnu količinu tečnosti.

Iz AMS savjetuju vozačima i da izbjegavaju rizična preticanja i poštuju saobraćajne propise, te da vožnju prilagode zahtjevima i uslovima na putu.

Zbog sanacije klizišta na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, lokalitet Mahovljanske petlje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom auto-putu, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”, na putevima koji se spajaju iz ovih mjesta sa auto-putem.

U toku su radovi na izgradnji i sprovođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku su deminerski radovi na lokalitetima Deponija pijeska “Vijuš” i “Donji Klakar pet”, zbog čega su povremene polučasovne obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Šamac, u intervalu od 8.00 do 16.00 časova.

U toku je deminiranje terena na radilištu “Klakari Donji 8, 13 i 14”, opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane “Krupac” na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Zbog izradnje mini hidroelektrane na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

Dionica Modriča dva-granica Republike Srpske /Ždreban/ zatvorena je za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz Ulice vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je rekonstrukcija lokalnih puteva na području opštine Donji Žabar, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, potpuno je obustavljen saobraćaj.

U toku je preventivna kampanja “Niti jedna brza vožnja!” u kojoj učestvuju predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja, AMS i društveno odgovorne kompanije “Auto Milovanović”, kao strateški partner.

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača o važnosti i značaju ograničenja brzine, te prenijeti poruku svim učesnicima u saobraćaju koliko je važno poštovati ograničenje brzine kretanja, navode iz AMS.

Na području Federacije BiH na snazi je obustava saobraćaja na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu, gdje su u toku sanacioni radovi.

Za vozila do sedam tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila teža od sedam tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Radovi su u toku u tunelu “Vranduk dva” na magistralnom putu Zenica-Nemila, gdje se saobraća naizmjenično jednom trakom.

Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

U toku su radovi na dionicama Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i na magistralnim putevima u Ključu i u Mostaru.

Na graničnim prelazima u BiH trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Zbog bezbjednosnih razloga zabranjen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

AMS u rad je pustio video-kamere na graničnom prelazu Kostajnica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tom graničnom prelazu.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH sada imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza – Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS Republike Srpske poziva vozače da prije polaska na putovanje van zemlje preko navedenih graničnih prelaza provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi, najbliži granični prelaz.

Iz AMS navode da nastavljaju da rade na tome da u što skorije vrijeme pruže mogućnost vozačima uvid u stanje saobraćaja i na preostalim graničnim prelazima u Republici Srpskoj/BiH.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here