Stanje na putevima – Smanjena vidljivost u kotlinama

0
420

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija nesmetano, a oprez je potreban na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina zbog odrona, kao i u kotlinama i duž riječnih tokova, gdje je magla mjestimično smanjuje vidljivost.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske podsjećaju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15. aprila, bez obzira na povoljne vremenske uslove.

Zbog sanacije odrona na magistralnom putu M-16, dionica Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju svjetlosnom signalizacijom.

U toku je postavljanje inteligentnih transportnih sistema na auto-putu E-661 Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji izmijenjen je režim saobraćaja.

Na magistralnom putu, na dionici Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani, vozi se jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova, izmijenjen je režim sabraćaja na magistralnom putu M-4, dionica Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac i na dionici Čelinac-Kotor Varoš. Saobraćaj će se odvijati naizmjenično jednom trakom i biće regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku je sanacija klizišta na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, zbog čega je saobraćaj izmijenjen.

U toku je izgradnja i provođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. januar”, Banjluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa iz AMS upozoravaju vozače da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta M-4 Čelinac-Kotor Varoš.

Završena je izgradnja kanalizacije na dijelu magistralnog puta M-14.1 kroz grad Bijeljinu, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.

U saopštenju AMS Srpske navodi se da je zbog sanacije klizišta izmijenjen režim saobraćaja na regionalnom putu R-413 dionica Mitrovići-granica Repbulike Srpske /Prisika/.

Zbog izgradnje pješačke staze, na regionalnom putu R-462a na dionici Obudovac-Lončari, dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, zbog aktiviranja klizišta saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “Nis petrol” pumpe u Trnu, saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH, na magistralnom putu Nemila-Zenica /kroz tunel Vranduk/, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju, a zbog povremeno pojačane frekvencije vozila, duža su zadržavanja na mjestu izvođenja radova, pa se apeluje na vozače da budu strpljivi.

Na magistralnom putu Šamac-Domaljevac, na mjestu izvođenja radova vozila saobraćaju usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog rekonstrukcije mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko sedan tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

(Srna)

PODIJELI