Stanje usjeva i vrijeme obećavaju: Za kukuruz ove godine nema zime

0
193

Dosadašnje stanje usjeva kukuruza i stabilne vremenske prilike obećavaju dobre prinose kukuruza na području BiH, tvrde poljoprivrednici koji očekuju rod nekoliko tona po jednom hektaru.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da u ovom trenutku usjevi izgledaju dobro i da se očekuju dobri prinosi, ali da sve zavisi od dalje vremenske situacije.

“Ukoliko ne bude nekih vremenskih nepogoda, polijeganja usjeva ili gradonosnih naleta, treba očekivati izuzetno stabilan i dobar rod. Procjene u agroekološkim područjima pogodnim za uzgoj kukuruza, prije svega Semberiji, Posavini, Lijevče polju, su da možemo očekivati rod i preko tone po hektaru suvog zrna, ukoliko se naravno primjenjuju mjere i da je blagovremena sjetva odgovarajućeg hibrida”, rekao je Marinković.

On kaže da sadašnje vrijeme bez naglih visokih temperatura pogoduje kukuruzu, koji je u izuzetno dobrom stanju skoro na svim parcelama gdje su duboka zemljišta.

“Na plićim zemljištama koja su pogođena sušnim periodom, koji je bio prije oko mjesec dana, sigurno će doći do smanjenja roda, ali to neće biti drastično i sa sigurnošću možemo očekivati dobar rod, tako da smo mi zadovoljni”, rekao je Marinković.

Dodao je da se rani hibridi očekuju krajem septembra i početkom oktobra, dok se grupe 500, 600, koje inače daju stabilnije i veće prinose, očekuju krajem oktobra, kada je u pitanju žetva u zrnu.

“Kada je u pitanju žetva u klipu, ona može početi dosta ranije i tu ne treba gledati datume, nego stanje usjeva, te ih blagovremeno skidati, kako ne bi došlo do osipanja zrna s klipa”, dodao je Marinković.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u Bijeljini, kaže da krize za kukuruz ove godine neće biti.

“Urod će biti dobar i kvalitetan, kukuruz će najmanje za 25 odsto biti bolji i kvalitetom i kilažom. Za kukuruz ove godine nema zime, a na području Semberije očekujemo prinose od 10 do 13 tona po hektaru”, kaže Maletić.

Inače, iz Ministarstva poljoprivrede “Nezavisnim” je rečeno da je u Republici Srpskoj kukuruzom ove godine zasijano 131.956 hektara.

“Očekivani prinosi su oko šest tona po hektaru, dok bi ukupna proizvodnja trebalo da iznosi 791.736 tona”, naveli su iz Ministarstva.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, rekao je da je stanje na području Federacije BiH po pitanju kukuruza isto kao i u RS.

“Prinosi će biti izvanredni, godina nije loša, stanje je zadovoljavajuće. Vidjećemo kakvo će još vrijeme biti do kraja”, rekao je Bićo.

Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz Odžaka, potvrdio je da su na ovom području, kao i u ostalim dijelovima države, bili dobri vremenski uslovi, pa su prinosi kukuruza obećavajući.

On ističe da ovogodišnje prinose kukuruza očekuju prosječno uvećane za 10 odsto u odnosu na prošlogodišnje.

“Nije to ništa preveliko, ali su prinosi dobri. Na našem području stvarnost je da imamo od šest-sedam tona do 11 tona po hektaru, to je i maksimalno. Sve zavisi kako je ko nahranio kukuruz”, rekao je Kopačević.

/Nezavisne/

PODIJELI