“STARI STE I SAMO TRAČATE” Sveštenik u Hrvatskoj IZAZVAO SKANDAL zbog raspuštanja crkvenog hora, njegovo objašnjenje JE SRAMNO

0
451

Mjesni župnik iz Crkve Presvetog Trojstva u Reki, koprivničkom prigradskom naselju, izazvao je skandal i otvoreno nezadovoljstvo vjernika jer je nakon mise grubo i sa nipodaštavanjem raspustio crkveni hor.

Župnik Mario Križanac javno je raspustio crkveni hor jer je, prema njegovom mišljenju, prestar.

On je zahvalio horu za saradnju i, pred vjernicima, rekao da na njih više ne računa, “jer su stari, šire negativne vibracije i samo ogovaraju”. Osim toga, prigovorio im je što njihova djeca i porodice ne dolaze u Crkvu.

Prema župnikovom mišljenju, stariji od 60 godina ne mogu da pjevaju u crkvenom horu.

– Zar postoji zakon koji propisuje sa koliko godina čovjek treba da prestane da pjeva u horu? Zašto on kao dušebrižnik ne animira vjernike, pa bi ih više dolazilo – uslijedili su napadi na sveštenika, kao odgovor vjernika i bivših članova hora.

Oni su potez župnika ocijenili kao sraman, posebno što protjerani horisti već nekoliko decenija aktivno doprinose uređenju Crkve i rado se odazivaju na sve radne akcije.

Križanac potvrđuje da je raspustio hor i navodi da će ga podmladiti.

Ali, nezadovoljni bivši članovi crkvenog hora se ne smiruju, kao ni dio vjernika, pa je o svemu obaviještena i Varaždinska biskupija.

– Dajemo novac, finansiramo ideje župnika, a on se prema nama ponaša neprihvatljivo – ističu nezadovoljni bivši horisti.

Kako navode hrvatski mediji, ženski dio hora posebno je pogođen optužbama župnika “da bolje ogovaraju nego što pjevaju”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here