Štete od poplava ogromne – ovih dana počinje izgradnja autoputa Prnjavor-BL

0
1309

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su poplave u maju i avgustu pričinile štete na putevima Srpske u iznosu od oko 150 miliona KM.
“Majske štete u putnoj privredi bile su oko 148 milona KM, a od avgustvovskih oko dva miliona KM, dakle ukupno oko 150 miliona KM, dok su u oblasti željezničkog saobraćaja oko 50 miliona KM”, precizirao je Čubrilović. 

On je za Alternativnu televiziju rekao da je u majskim poplavama aktivirano oko 90 klizišta, od čeka desetak velikih. 

“Zahvaljujući angažovanju javnih preduzeća, veći dio tih šteta je na neki način saniran, održana je prohodnost saobraćaja i nije bilo velikih zastoja, s tim što smo u željeznicama imali štete nefunkcionisanjem pruge s obzirom da je na nekoliko mjesta prema Doboju i oko grada pruga bila oštećena”, ističe Čubrilović. 

On je rekao da je u Srpskoj tokom cijele ove godine i građevinske sezone aktivno saniranje posljedica elementarnih nepogoda, te da neće biti mnogo izgradnje novih puteva. 

“Vjerujem da javnost razumije da moramo da uradimo ono što je osnovno za život ljudi i našu privredu, pa tek onda nešto i iz Razvojnog programa. Ovaj put neće biti otvaranja novih puteva, biće saniranja posljedica”, naveo je Čubrilović. 

On je napomenuo da radovi na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj teku planiranom dinamikom. “Još smo u dinamici da završimo na vrijeme, a to znači 36 mjeseci od potpisivanja ugovora”, rekao Čubrilović. 

Čubrilović je naveo da radovi na izgradnji dionice autoputa Prnjavor – Doboj teku planiranom dinamikom, a da ovih dana treba da otpočnu i radovi na dionici Prnjavor – Banjaluka, s obzirom da su ispunjeni svi uslovi. (srna)

PODIJELI