Stevandić: Ako bude discipline za nekoliko nedjelja obuzdaćemo virus

0
523

Ako bude strogo kažnjavano nepoštovanje propisanih mjera radi sprečavanja širenja virusa korona i svi se budu ponašali odgovorno u šestoj nedjelji neće biti značajnog povećanja pozitivnih lica na virus i Srpska će ući u fazu platoa sa očekivanim padom krivulje u sljedećoj fazi, navodi predsjednik Tima za praćenje i sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

– Tada ćemo se više baviti liječenjem do tada oboljelih, izolacijom, karantinom i kontrolnim testiranjima, te liječenjem posljedica za društvo i privredu. Od početka ozbiljno pratim tok epidemije i analiziram mnoge parametre, te sam do sada dobro pogađao u drugoj i trećoj nedjelji – naveo je Stevandić u autorskom tekstu posvećenom epidemiji virusa korona.

Istakao je da još postoje ljudi koji se ne ponašaju odgovorno ili čak svojim egoizmom i neozbiljnošću bukvalno prenose virus u najvažnijoj fazi epidemije.

– Oni su nam danas najveća briga i opasnost jer mogu da upropaste sve što smo do sada sjajno uradili i zbog čega još držimo situaciju pod kontrolom – istakao je Stevandić.

On je podsjetio da su ljekari u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci i drugih klinika, koji direktno i svakodnevno rade sa 70 do 80 srednje teških i teških pacijenata, dva puta testirani i da nijedan nije bio pozitivan.

– To znači da disciplina funkcioniše i na nekoliko centimetara od virusa korona. Zašto je onda problem da svaki građanin ostane kod kuće i da na bezbjednoj udaljenosti sa ukućanima gleda filmove i redovno dezinfikuje svoj prostor, a oprezno ide u nabavku i prati uputstva nadležnih institucija? To je mnogo manje opasno i ne traži se preuzimanje rizika za vlastiti život. A uz vlastiti će sačuvati i mnogo drugih života. Јednostavno je i molim sve da izdrže i istraju. Јoš nije gotovo – naveo je Stevandić.

Dodao je da je možda prerano tvrditi i u odnosu na brojeve u svijetu zvuči nemoguće, ali pobjeda se ipak naslućuje.

– Podaci govore da su skoro svi testirani iz karantina sa graničnih prelaza u Srpskoj negativni i da je u odnosu na mnogo veći broj novotestiranih danas procentualno nešto manji broj pozitivnih na virus korona, nego prošlih nekoliko dana ili preciznije u trećoj nedjelji. Neki klasteri se gase, mnogi izlaze iz izolacije i tek sporadično imamo nove slučajeve kojima tražimo i nalazimo kontaktnu osobu ili tačku odakle su pokupili viru – istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je loše što u Federaciji BiH nema ozbiljnih informacija i podatka o mjerama i realnom broju slučajeva i kontrolnih klastera, ali da se nada da će i kod njih biti bolje i organizovanije.

– Dakle, nema opuštanja jer se sada bitka odlučuje. Ako bude stroge i stalne discipline, brzo će doći i vrijeme vedrine – poručio je Stevandić.

/Srna/

PODIJELI