Stevandić: Da je Lukač prišao Stanivukovićevoj klupi tražio bih da PODNESE OSTAVKU, ali nije

0
392

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske treba da podvuče crtu i počne da poštuje vlastiti poslovnik, dodajući da je počelo doba rijalitija koji se prenio iz raznih rijaliti emisija.

Stevandić je istakao da “onaj ko izađe iz skupštinske klupe, prilazi premijeru i baca mu nešto u lice treba da bude udaljen, a sjednica Skupštine da bude prekinuta iste sekunde”.

– Meni nije bilo prijatno kada sam za mnogo manje stvari donio odluku da (predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske) Ranka Mišić, koja nije dozvolila da radi Narodna skupština, bude izbačena. Skupština treba da funkcioniše na očuvanju demokratskog poretka, rasprave i parlamentarizma. Toga nema stojeći, snimajući telefonima i unoseći se u lice – rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, moguće je doći do ozbiljnijeg dijaloga između vlasti i opozicije o stvarima koje su važne za društvo, ali je “problem što je opozicija u stalnom stresu i u stalnoj izbornoj kampanji”.

– Ponestaje im argumenata i rastu frustracije. U posljednjih nekoliko mjeseci četiri-pet odbornika PDP-a je došlo u Ujedinjenu Srpsku. To je takođe frustracija, ali politički egzibicionizam i rijaliti nije uvela nijedna stranka iz vlasti. Rijaliti i egzibicionizam je uvela opozicija – dodao je Stevandić.

On je ocijenio da su izbori pokazali da rijaliti sa pištaljkama za kojim je posezao SDS ne donosi ništa.

– Vrlo brzo će se to desiti i u PDP-u. Dokle god taj egzibicionizam i rijaliti ulaze u Narodnu skupštinu, vlast je sigurnija – naveo je Stevandić.

Govoreći o incidentu u kojem su učestvovali poslanik PDP-a Draško Stanivuković i ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, Stevandić je istakao da Lukač nije odgurnuo Stanivukovića na njegovom radnom mjestu i nije došao do njegove skupštinske klupe, nego je Stanivuković provocirao prilazeći i Lukaču, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću.

– Da je Lukač prišao njegovoj klupi, ja bih tražio da podnese ostavku, ali nije – rekao je Stevandić.

Govoreći o Programu reformi BiH, on je rekao da je to prvi dokument usvojen u BiH od 2004. godine u kojem piše da se ne prejudicira članstvo u NATO-u, te da se radi o velikoj pobjedi.

– Činjenica je da je predviđeno da se u vezi sa eventualnim približavanjem NATO-u donose nove odluke u Predsjedništvu BiH gdje nema preglasavanja jer imamo Narodnu skupštinu i entitetsko glasanje. To je osnova, sve drugo je politikantstvo. Da je taj dokument onakav kao što tvrdi opozicija, ja bih bio na strani opozicije. To je najbolji dokument koji je usvojen u BiH. Taj dokument je bio razlog za slavlje – naglasio je Stevandić.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here