Stevandić: Nakon Andrića negiraju i Handkea

0
342

Šef Kluba Srba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić ocijenio je kao srbofobne osude dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, čije su književne vrijednosti iznad politike, što neki sada pokušavaju da negiraju.

– Osude su zasnovane na jednoj vrsti srbofobije. Ocjene književnosti su mnogo više od onoga što se nama Srbima dopada – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, Srbi cijene to što je Handke opisao njihovu golgotu u vezi sa Kosovom, a nekima ne prija to što je posjećivao nekadašnjeg predsjednika SR Јugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića.

Stevandić je naglasio da se u BiH negira i nobelovac Ivo Andrić, koji na neki način baštini srpski duhovni korijen.

On izjavu predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prema kojoj je Hrvatska “od Visa do Kupresa” ocjenjuje kao jedan u nizu njenih gafova, čime je uvrijedila teritoriju Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

– To joj se uklapa u predizborni marketing. Skoro pa smo navikli na to. Što se tiče baštinjenja prostora – i srpski i hrvatski prostor nisu samo vezani za matične zemlje, Srbiju i Hrvatsku, prelaze državne granice i granice kontinenata. Nadam se da je to bio samo lapsus, a rekla je da nije imala namjeru da vrijeđa – rekao je Stevandić za N1.

On je poručio da nikada niko iz Republike Srpske nije učinio nikakvu prijetnju, ali ako neko kaže da treba ukinuti taj entitet – dobiće odgovor.

– Ako neko hoće BiH bez entiteta, Republika Srpska ima odgovor koji nju štiti. Ako se odgovor nekome ne sviđa onda ne treba da napada Srpsku – kaže Stevandić, navodeći da pozivi na ukidanje Srpske predstavljaju najbolji način da se podstakne njeno otcjepljenje.

Stevandić, koji je i predsjednik stranke Ujedinjena Srpska, naglasio je da politika iz Republike Srpske nije problem ni na putu formiranja vlasti na nivou BiH, nego su to politike u FBiH koje idu u pravcu negiranja prava drugih naroda.

On je rekao da je politička kriza nakon izbora u BiH nastala odlukom da bude blokirano imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara koje pripada predstavniku srpskog naroda.

Stevandić je naveo da je kriza počela kada je počelo negiranje tog izbornog rezultata, ali i deklaracijom SDA koja je zadirala u etnički prostor jezika i duhovni prostor sprskog naroda.

Prema njegovim riječima, većina u BiH izabrala je Kolegijum Doma naroda, Predsjedništvo BiH, pa otkud onda srbofobna politika kada za predsjedavajućeg Savjeta ministara treba izabrati kandidata iz reda srpskog naroda.

– Ne formira se organ gdje je na redu Srbin. To je ispoljavanje srbofobne politike, gdje se nama negira da koristimo svoja prava – naglašava Stevandić.

On navodi da nema tu priče ko šta hoće, već postoji redoslijed.

– Prema Poslovniku se bira Komisija za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, ne možete to da preskočite. Komšić i Džaferović produžavaju svoj sukob sa Republikom Srpskom. Kao, dozvolićemo da dođe /Zoran/ Tegeltija, a vi ćete nama ispunjavati želje. Kada budemo imali formirane organe, možemo da radimo – poručuje Stevandić. rtrs

PODIJELI