Stevandić: Srpska se odlično nosi sa pandemijom

0
378
Iako postoji veći broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, pokazatelji govore da se odlično nosimo sa pandemijom. Ono što je najvažnije, pacijentima nije nedostajao krevet, respirator, što znači da zdravstveni sistem funkcioniše, istakao je Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ipak, na početku je ponovio da je održavanje distance i poštovanje mjera najvažnije, te da kao što se krajem aprila i početkom maja uspjela zaustaviti pandemija, važno je kako kaže, da se vratimo tim navikama.

– Imali smo mi “hejtere”, koji ustaju u 10, pa plasiraju po društvenim mrežama lažne vijesti, ali narod ih je prozreo vremenom. Zato možemo biti ponosni na sve što je uradio zdravstveni sistem, ali i institucije Republike Srpske – naglasio je Stevandić.

Istakao je da danas u Republici Srpskoj ima 196 hospitalizovana pacijenta, ali da za razliku od prvog vala, ovaj put je nešto manje u Banjaluci, a teret podnose sve bolnice u Srpskoj.

– Odnos testiranja, i broja zaraženih je oko 15 do 20 odsto, što je loš trend, ali tako je u cijelom regionu. Katastrofa je u Latinskoj i Sjevernoj Americi. Ogorman je rast u Indiji. Pogledajte Crnu Goru, ona nije imala danima zaraženih, a sada imaju preko 900 aktivnih slučajeva. Republika Srpska testira više od FBiH, više i od Hrvatske, i to u postocima, ogromne su brojke. Ispred smo mnogih zemallja, jer i dalje imamo preko 50 odsto oporavljenih u odnosu na broj zaraženih – poručio je Stevandić.

On je ponovio da se teško izolovati od svega.

– Od ovog virusa svako može da oboli, i svako može da premine. Primjetili smo da se stariji ljudi mnogo više pridržavaju od mlađih (25-40 godina). Virus nas je mogo puta iznenadio u ovih nekoliko mjeseci, od teorije, ali ne bilo koga već SZO, da virus ne može preživjeti na 31 stepen Celzijusa, a danas to je pitanje i za 38 stepeni. Nikada nismo imali gripu u junu, a on se zadržao i u julu, i vjerovatno će preživjeti i u avgustu – pojasnio je Stevandić.

On je ponovio da Republika Srpska ima veliki dovoljno testova, iako su podaci loši, i apelovao na stanovništvo da se drži distanca, i poštuju sve propisane mjere.

/RTRS/

PODIJELI