Štivor – Prnjavor: Maškare organizovane po 136. put /FOTO/

0
2068

U Štivoru, kod Prnjavora, 136. put su održane maškare u organizaciji Udruženja Italijana koje se na ovaj način priprema za početak vaskršnjeg posta.

Maskirana povorka uz pjesmu je prošla kroz selo, a domaćini su ih darivali simboličnim poklonima jer se vjeruje da se na ovaj način iz sela istjeruju zli duhovi.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover kaže da ni loše vrijeme nije pokvarilo dobro raspoloženje i priliku za druženje.

“Drago nam je što je svake godine odziv veliki, a posebno što se sa nama vesele i naše komšije drugih nacionalnosti. Sve običaje pratimo zajedno, zbog čega smo i poznati pod nazivom `Evropa u malom`, što je pozitivan primjer zajedničkog života”, istakao je Rover.

On je naveo da večerašnjoj zabavi u Omladinskom domu u Štivoru, osim mještana i predstavnika lokalne vlasti, prisustvuju i gosti iz Italije, Švajcarske, Austrije, kao i članovi udruženja Italijana iz Banjaluke i Tuzle, te da će druženje trajati do kasno u noć.

“Imaćemo lijepu zabavu sa koje želimo da poručimo da nisu bitne godine, već šta čovjek nosi u sebi”, poručio je Rover.

Radmila Maričić iz banjalučkog Udruženja Italijana kaže da već nekoliko godina uzastopno dolazi u Štivor na maškare i da je oduševljena organizacijom i druženjem.

Ona smatra da kod priprema za ovakav događaj i izbora odgovarajuće maske treba nastoji biti drugačiji i jedinstven, ali i da se na materijal za izradu ne mora trošiti mnogo novca već se, uz malo mašte, može iskoristiti ono što se nalazi u svakom domaćinstvu.

“Mi smo napravili kape od ukrasnog papira, obukli kabanice, stavili u kosu šarene trakice, nismo mnogo uložili. Cilj je samo da se po nečemu izdvajamo od ostalih”, rekla je Maričićeva.

Maškare u Štivoru organizovane su uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Prnjavor.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here