Stiže flaster za SRCE: Ne liječi ljubavne probleme, nego posljedice srčanog udara

0
593
Uskoro kreće testiranje na ljudima prirodne zakrpe za srce, sačinjene od milion matičnih stanica, koja može popraviti oštećenja na srcu nastala nakon srčanog udara, javlja BBC.

Živa zakrpa zaista je fascinantan izum. Uzgaja se u laboratoriju iz uzorka stanica pacijenata kako ne bi došlo do odbacivanja tkiva, prišiva se na oštećeni dio srca te se zatim pretvara u zdrav radni mišić. Ona također oslobađa hemikalije koje obnavljaju postojeće stanice srca.

Na tržištu za desetak godina?

Za sada su se testovi na kunićima pokazali uspješnima, a ispitivanje na ljudima trebalo bi početi unutar sljedeće dvije godine, tvrde kardiolozi sa univerziteta Imperial College London.

Srčani udar nastaje kada začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić zbog čega u njega više ne pristižu kiseonik i hranjive tvari. Takav događaj može trajno oštetiti srce i dovesti do neizlječivog zatajenja tog mišića.

“Nadamo se da ćemo uskoro pacijentima nakon srčanog udara moći ponuditi ovakve rutinske tretmane. Mogli bismo, primjerice, takvim pacijentima uz lijekove propisati i jednu zakrpu”, rekao je doktor Richard Jabbour.

PODIJELI