Stiže najhladnija zima u posljednjih 100 godina!

0
1819

Nadolazeća zima biće najhladnija u posljednjih 100 godina, a zahvatiće veliki dio Starog kontinenta, najavljuju britanski meteorolozi.

sibir-zimaVelike količine snijega uporno će zatrpavati Evropu, praćene veoma niskim temperaturama. Prema procjenama britanskih meteorolga, arktička zima će okovati kontinent čak pet mjeseci.

Oni najavljuju da prvi ledeni talas možemo očekivati već u novembru. Za januar se predviđa rekordno niska temperatura od 27 stepeni Celzijusa, i to na većem dijelu kontinenta, uključujući i predio u kojem se nalazi BiH.

Naglo zahlađenje sa sobom će donijeti i snijeg, koji će na planinama usloviti stvaranje snježnog pokrivača.

Niži predjeli na bijele pahulje čekaće do druge polovine novembra, kažu meteorolozi koji se slažu sa britanskim kolegama i prognoziraju da će nastupajuća zima biti hladnija i sa više snijega nego prošla.

– Prvi snijeg u nižim predjelima može da se očekuje u novembru i to drugoj polovini mjeseca, a pratiće ga, svakako, jače zahlađenje. Posljednja nedjelja novembra je uobičajeno vrijeme za prvi snijeg u gradovima, ali ove godine možemo da ga očekujemo i malo ranije. Generalno, prošla zima je bila topla sa malo snijega, a ove očekujemo znatno niže temperature, i više kiše i snijega – navodi meteorolog Nedeljko Todorović. /blic/

PODIJELI