Stižu lijepi dani i češći boravak u prirodi. Morate znati – Kako da se zaštitite od krpelja

0
979

Šetnja u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, koji je najaktivniji upravo u proljeće.

Ovi mali teško uočljivi paraziti izazivači su mnogih oboljenja, među kojima je najopasnija lajmska bolest. Za nju je karakteristično da se simptomi ne javljaju odmah nakon ujeda insekta, već može da prođe puno vremena do pojave bolesti.

Najčešće se manifestuje crvenilom oko zglobova koje se premješta sa jednog na drugi zglob. U kasnijim fazama izaziva oštećenja perifernog nervnog sistema i encefalitis, odnosno upalu mozga, upozoravaju stručnjaci i podsjećaju na mjere zaštite kojih se treba pridržavati:

1. Preporučuje se zaštita prikladnom odjećom i obućom – dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape i zatvorenim cipelama. Odjeća neka bude svjetlijih boja, jer je na njima lakše primjetiti krpelja.

 

2. Treba hodati obilježenim stazama i izbjegavati provlačenje kroz grmlje, ležanje na tlu, kao i odlaganje odjeće na drveće, žbunje i zelene površine.

3. Bilo bi dobro koristiti sredstava koja odbijaju krpelje, odnosno nanijeti ih na izloženije dijelove tijela. Obavezan je pregled i tuširanje nakon povratka iz prirode.

4. Pri pregledu posebnu pažnju treba obratiti na dijelove tijela sa nježnijom kožom – područje iza uha, potiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena i pupak, dok se kod djece krpelj često može naći i na glavi.

5. Ako nađete krpelja na koži ili odjeći, što prije se obratite ljekaru, i nikad ne pokušavajte da ga odstranite sami. /Izvor: Srpskacafe.com/

PODIJELI