Stolicu zbog popravnog grije 4.500 učenika

0
647

Hiljade đaka u Srpskoj koji su zaradili jedinice na kraju školske godine ovih dana zagrijali su stolicu iako raspust još traje, jer se bliži popravni ispit.

Prema podacima Republičkog pedagoškog zavoda, do kraja mjeseca za pozitivnu ocjenu boriće se ukupno 4.548 učenika, za koje je već počela pripremna nastava.

– Škole su obavezne da organizuju deset časova pripremne nastave iz svakog predmeta iz kojeg su učenici upućeni na popravni ispit. Na popravni ispit u osnovnom vaspitanju i obrazovanju je upućeno 1.245 učenika ili 1,54 odsto, dok će se za pozitivnu ocjenu boriti 3.303 srednjoškolca, odnosno 8,47 odsto od ukupnog broja đaka srednjih škola u protekloj školskoj godini – rekao je direktor Zavoda Predrag Damjanović.

Osnovcima su najviše muke zadali matematika, srpski i engleski jezik, a negativnu ocjenu na kraju školske godine imalo je najviše osnovaca u Banjaluci, Doboju i Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u Banjaluci Miroslav Popržen ističe da je uvijek bilo učenika kojima ne ide matematika, tako da broj onih koji polažu popravni ispit ne čudi.

– Nema ništa sporno u tome da oni koji nisu savladali gradivo tokom godine polažu popravni ispit i izbore se za pozitivnu ocjenu. Popravni ispit je vaspitna mjera da nauči onaj ko neće, a može – rekao je Popržen.

Da je gradivo obimno, ali i da mnogim učenicima teško pada druženje s knjigom, potvrđuju u Bijeljini, gdje će osnovci osim iz matematike na popravni i iz istorije.

– Popravni su godinama nezamislivi bez matematike, a ima i dosta đaka sa negativnom ocjenom iz istorije. Matematika se mora vježbati svaki dan, a svaka lekcija iz istorije učiti redovno. Međutim, mnogi učenici kampanjski uče i ne uspijevaju savladati gradivo – rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine Milica Perković.

Matematika je u prošloj školskoj godini bila bauk i za većinu srednjoškolaca koji se pripremaju za popravni ispit, a osim toga, glavobolju su im zadavali i fizika, srpski jezik i stručni predmeti. Najviše srednjoškolaca na popravni ispit izlazi u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić kaže da u Banjaluci ima najviše srednjih škola, te da je zato i najviše učenika s negativnom ocjenom.

– Iz godine u godinu popravni ispit se organizuje iz istih predmeta. Mislim da je loše predznanje iz matematike koje đaci ponesu iz osnovne škole najveći razlog što većina ide na popravni iz tog predmeta – rekao je Bajić i dodao da se iz većine predmeta popravni ispit organizuje i pismeno i usmeno.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije Spasoje Vasiljević kaže da je na području ove regije oko pet odsto srednjoškolaca upućeno na popravni ispit.

  • Uglavnom je riječ o đacima koji imaju negativnu ocjenu iz matematike i stručnih predmeta – rekao je Vasiljević i dodao da uglavnom deset odsto đaka koji izađu na ispit ne riješi uspješno zadatke.

Pritisci roditelja

Miroslav Popržen ističe da su i dalje prisutni ogromni pritisci roditelja, koji na štetu svog djeteta po svaku cijenu žele da ono dobije pozitivnu ocjenu.

– Osim što često vuku nastavnike za rukav kako bi učeniku poklonili dvojku, nisu rijetki ni oni koji mole za petice kako bi im djeca bila vukovci iako realno nema osnova za to – rekao je Popržen.

Učenici na popravnom u osnovnim školama

aktiv             broj đaka                                predmeti

Banjaluka          220                            matematika i fizika

Doboj               189                          matematika i srpski jezik

Istočno

Sarajevo          140                       matematika i engleski jezik

Gradiška          123                      matematika i engleski jezik

Zvornik            109                      matematika i srpski jezik

Bijeljina            92                       matematika i istorija

Trebinje           88                      matematika i engleski jezik

Mrkonjić

Grad                80                      matematika i engleski jezik

Modriča            75                     matematika i engleski jezik

Kozarska

Dubica             65                      matematika i srpski jezik

Prijedor           65                     matematika i engleski jezik

Učenici na popravnom u srednjim školama

Aktiv             broj đaka                predmeti

Banjaluka      1.287                         matematika i srpski jezik

Istočno

Sarajevo       447                   matematika i stručni predmeti

Trebinje        379                       matematika i srpski jezik

Prijedor        367                         matematika i fizika

Bijeljina        350                       matematika i srpski jezik

Doboj          283                       matematika i stručni predmeti

Zvornik        190                      matematika i fizika

 

(Glas Srpske)

PODIJELI