Stop lobiranju, izgubili smo ovu bitku: Alibaba našla nove jatake

0
462

Vest da Alibaba otvara logistički centar u Belgiji, trenutno, može samo njih da raduje, jer očigledno je da su u toj nameri zaobišli Balkan.

Kineski gigant e- trovine, odlučio je da će njegov centar biti u Liježu u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Nemačkom i Luksemburgom, a blizu je i Brisela.

Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svetu. U Evropi već imaju u Frankfurtu.

Zašto je baš odabran Lijež, zasada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju posle Davosa. Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila na primer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsetimo, mesecima se spekulisalo gde će Alibaba da otvori centar, predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona – od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom delu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici naših ministarstava.

Otvaranje takvog centra omogućilo bi, ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode, nego i robu koju proizvode srpske kompanije i koju bi mogle da plasiraju na druga tržišta, rečeno je tada.

Tu vest preneli su i svi regionalni mediji, a hrvatski su posetili da je Alibaba izrazila interesovanje da i u Zadru gradi distributivni centar za celu Evropu, i da je glavni konkurent Mađarska, koja je tada označena kao najveći lobista.

Ipak, ako ne budu u skorije vreme logističkog centra, svakako je najavljen ulazak Alibabe u Srbiju, na koji način, čitajte u našem intervjuu OVDE.

b92

PODIJELI