Štrajk državnih službenika u Njemačkoj: Traže povećanje plata

0
240

Državni službenici u Njemačkoj i danas su održali štrajk upozorenja, tražeći povećanje plata.

Na hiljade državnih službenika u Berlinu i drugim gradovima u zemlji učestvovali su u štrajku upozorenja održanom na poziv nekoliko sindikata.

U saopštenju predstavnika sindikata se navodi da je u štrajku upozorenja u Berlinu učestvovalo blizu 12 hiljada državnih službenika, uključujući prosvjetne radnike, socijalne pedagoge, policajce i druge javne službenike.

Štrajkači su se okupili na trgu Alexander, a odatle su se zaputili prema Brandenburškim vratima. Okupljeni su tražili da u javni sektor i škole bude zaposlen veći broj osoba kao i povećanje plata.

Navodi se da je u pokrajini Saksoniji štrajkovalo oko 3.800 zaposlenih u javnom sektoru, a u Baden-Virtembergu i Bavarskoj po 400.

Sindikati, koji su i juče organizovali štrajk upozorenja u mnogim njemačkim pokrajinama, planiraju štajkove nastaviti i narednih dana.

Predstavnici sindikati u toj zemlji traže povećanje plata od 6 posto za zaposlene u javnom sektoru. Treći krug pregovora sindikata i pokrajinskih vlasti trebao bi početi 28. februara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here