STRAŠNO BREME PROŠLOSTI Ovo selo u Srbiji krije jezivu tajnu (VIDEO)

0
538

Pored Smedereva, grada na obali Dunava nalazi se jedno naseljeno selo čudnog i jezivog naziva “Udovice”.

Ovo naseljeno mjesto već dva vijeka nosi ovaj čudan i jezivi naziv, u njemu sada ima u prosjeku 130 udovica na 2.000 stanovnika. Iako je ovo mjesto prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, postoji autentičnost u jednoj stvari – broju udovica, prenosi Stil.rs.

Naime, postoji nekoliko teorija o ovom mjestu pod velom tajne.

Prema jednom predanju, ovdje je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, kako bi kaznio mještane koji su prikrili Alibega, pogubio oko 60-70 seljaka.

Kako su u to vrijeme u selu mnoge žene udovice,  uslijedio je ovaj naziv.

Drugo predanje tvrdi kako je postojala žena koju su mještani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice.

Pored toga, ovo mjesto je prepoznatljivo po najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mjesto Udovice ima najbolja groblja.

Stari ljudi pričaju da današnje “Udovice” nisu na mjestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gdje je postojao manastir koji se zvao Kokora.

Danas su tu vidljivi tragovi temelja i tragovi groblja koje je bilo pored manastira, te je tu smješten izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. vijeka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća.  1846. godine u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. godine brojalo je 204 kuće sa 1.097 stanovnika.

Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici. Iako je od predanja o nastanku imena sela prošlo dosta vremena, i dalje ga prati ista karma – Udovice.

PODIJELI