Štrpci: Zvono radosti Hramu Vaznesenja Gospodnjeg pridarile žene, djevojke i majke ove parohije

0
1149

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Štrpcima bogatiji je za zvono radosti, koje su pridarile djevojke i majke ove parohije. Akciju prikupljanja sredstava za kupovinu zvona pokrenuo je sveštenik štrbački, protonamjesnik Predrag Jeftimir.

“”Kada se bude čuo glas njegov, sa već postojećim zvonom na hramu, biće to znak da oglašavamo sve ono što nam je na radost, bilo to krštenje, liturgija, vjenčanje ili bilo koja druga dobra vijest i zato ono upravo i nosi naziv zvono radosti, a kada se bude čulo naše jedno zvono, biće to znak da se neko upokojio, da je u pitanju sahrana ili parastos.” kazao je svešetnik.

Sveštenik Predrag dodaje da je na veliku radost svima, što su majke, buduće majke, djevojke i druge parohijnke veoma rado prihvatile ideju da se prikupe sredstva za kupovinu zvona, te da je upravo to i razlog zašto je ova akcija jedna od najuspješnijih koje je  do sada organizovao, a bilo ih je mnogo.

“Sve majke i djevojke koje su dale svoj prilog, pridarile su ovom hramu zvono radosti za sve buduće naraštaje i pokoljenja. Akcija je sprovedena u ljubavi i od srca, fino prihvaćena, što je i rezultiralo uspješnom realizacijom nabavke zvona i neka je našim majkama, kao  i budućim majkama na blagoslov zvono radosti, da su im živa i zdrava djeca i one zajedno sa njima” kazao je sveštenik,

Osvećenje zvona obaviće se 13. avgusta, a čin osvećenja obaviće episkop banjalučki Jefrem, uz sasluženje više sveštenika, dok će jedna od učesnica u akciji, buduća majka, biće kuma zvona, u ime svih parohijanki.

Milozvučnost starog zvona na hramu “Vaznesenja Gospodnjeg u Štrpcima, u Glogovcu, od sredine avgusta upotpuniće i zvono radosti, a ova akcija još je jedan dokaz da se u duhu sloge može sve postići. /Marijan Popadić/.

PODIJELI