Štrpci- Stara kuća u novom izdanju (Foto)

0
1923

U Štrpcima, selu nadomak Prnjavora, “švapske kuće” nekada nisu bile rijetkost, jer su ovo mjesto naseljavali Nijemci. Spletom istorijskih okolnosti njihove su porodice iseljene  uz Drugi Svjetski rat u Njemačku, a ove građevine ostale su kao istorijski spomenici davnih vremena. Dotrajale, oronule i neuslovne za stanovanje, odaju utisak da je njihovo vrijeme prošlo. Međutim, jedna od kuća, izgrađena daleke 1930. godine, sada u vlasništvu Stanka Marinkovića-Ćane, ponovo će zasijati starim sjajem.

Baš tako, starim, jer će Marinković većinu materijala od kojih je kuća napravljena, restaurirati i obnoviti svaki njen dio da bi sačuvao izgled zdanja koje skoro devedeset godina prkosi zubu vremena.

Iako je avgustovsko sunce pržilo, dan uoči Preobraženja, Ćanu smo zatekli kako preciznim pokretima skalpela izrađuje od stiropora davno zaboravljene dijelove ukrasa u vidu listova i grana, koji su se nekada nalazili na prednjoj strani kuće, dajući joj poseban izgled.

“U ovoj kući je živio moj otac Dragutin, a objekat je godinama bio prazan jer ja živim sa porodicom u Luksemburgu već 43. godine.  Ali na nagovor moga kuma Petra Slatinca, krenuli smo prije tri godine u renoviranje i sad nema stajanja. Završili smo krov, a pred nama ima još puno posla. Potrudićemo se da svaki detalj vratimo na svoje mjesto i za to imamo pravu ekipu” ponosno ističe vlasnik.

Njegov kum, Petar Slatinac, iskusni građevinac u restauraciji starih kuća u Njemačkoj, zajedno se sa vlasnikom upustio u ovu pravu građevinsku avanturu.

“ Ja sam, kao i moj kum Ćane, rođen u staroj švapskoj kući, ali nisam stigao da je renoviram. Zato mi je drago što je moj kum poslušao ideju o adaptaciji i ja ću mu u svemu tome rado pomoći” kaže Slatinac.

Što se tiče vanjskog dijela, građevina polako dobija konture nekadašnjeg izgleda, dok njena unutrašnjost zahtijeva još mnogo truda i zalaganja, kako bi se postigao željeni cilj njenog vlasnika.

Na prvi pogled, prostorije, iako u prilično ruiniranom stanju, odaju osjećaj da se u njima nekada lijepo živjelo, čak su i dijelovi namještaja još uvijek na starom mjestu.

Bijeli kredenac, doduše bez stakla na vratima, kao da strpljivo čeka svoje vrijeme, kada će ponovo krasiti prostor pored prozora, kroz koji su zraci avgustovskog sunca obasjavali oguljene zidove i drvene podove.

Vlasnik nam je pojasnio da je u kući ranije bila jedna velika soba do puta, jedna manja soba i ostava, dok je jedan dio kuće porušen, ali u planu je i njegova izgradnja.

“Ispred je predulaz, takozvani ganjak, koji je bio oivičen drvenom ogradom, a ispod kuće se nalazi i podrum. Pokušaću da enterijer opremim namještajem iz perioda iz koga ona i datira, nadam se da ću uspjeti” ističe Ćane.

Naš sagovornik sa velikim entuzijazmom planira da, ako Bog da zdravlja, nakon završenih radova na kući, uredi i okućnicu sa cvijetnjakom, pratećim objektima i drugim detaljima tipičnim za period kada je objekat izgrađen.

Stanko kaze da će on i supruga i njihovi potomci veoma rado boraviti u novom domu.

“Planiramo da uvedemo vodu i struju, a dozidaćemo i dio koji je ranije postojao kako bi dobili na prostoru. Posebno me raduje podrška moje supruge,sina i kćerke, ali i kuma “.

Tako će, nakon dugo vremena, kroz obnovljene prozore kuće koja je bila skoro prepuštena zaboravu, gledati neke druge oči, a iza njenih zidina sanjaće se ponovo snovi i živjeti životi. Ko zna koliko vijekova će Marinkovića kuća na uglu, kako su je nekada zvali prolaznici, svjedočiti da se sve može kad se vrijedne ruke slože. Marijan Popadić /prnjavorlive.info/.

FOTO GALERIJA

 

PODIJELI