Stručnjaci nakon monstruoznog zločina u Zaječaru: Nema dovoljno velike kazne za dječiji život

0
802

 

Stručnjaci nakon monstruoznog zločina u Zaječaru: Nema dovoljno velike kazne za dječiji život

Primarna prevencija je jedini pravi put djelovanja na polju prepoznavanja i suzbijanja pedofilije, apelovali su juče za “Nezavisne” brojni stručnjaci povodom monstruoznog zločina u selu Vratarnica, kod Zaječara, kada je mladić Vladica Rajković (28) silovao i ubio trogodišnju djevojčicu.

“Nijedna kazna nije dovoljna za uništen dječji život i zbog toga je prevencija najvažnija. Postojeći sistem nije dovoljna prijetnja počiniocima ovih užasnih djela i isti nije u funkciji prevencije”, rekla je za “Nezavisne” Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS.

Aktivisti iz Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja sakupili su 4.000 potpisa kojima će inicijativa za javni registar pedofila ući u skupštinsko razmatranje, a to je korak do prvog registra ovog tipa u BiH.

“Mi želimo da zaštitimo prava djece, a ne prava pedofila, i moramo znati ko su ti ljudi”, rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS. Kreiranje registra pedofila i izmjene zakona u ovoj oblasti podrazumijevale bi ne samo javno objavljivanje identiteta pedofila, nego i pojačan nadzor nad tim osobama nakon što odsluže zatvorske kazne te mogućnost da građani, prvenstveno roditelji, imaju uvid da li u njihovom bližem okruženju eventualno žive pedofili.

“Registar će biti dostupan subjektima koji budu imali interes i ovlašćenja za dobijanje takvih podataka, poput obrazovnih ustanova”, stav je Ministarstva pravde RS. Aleksandar Milić, psiholog i sudski vještak, istakao je da je registar od izuzetne važnosti, ali samo ako izmjene Krivičnog zakona budu prilika da se mijenja način preventivnog rada. “Imali smo jedan dobar primjer edukacije u školama BiH, kada je rađen priručnik za djecu, roditelje i stručne radnike.

Treba više da se bavimo time, kako spriječiti pedofiliju, a ne sekundarnom prevencijom”, naglasio je Milić za “Nezavisne”. Hrvatska je registar pedofila ustanovila 2013. godine, a sličan model imaju i Srbija i Makedonija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here