STUDENTI NAJVAŽNIJI RESURS, DIGITALIZACIJA DRUŠTVA IMPERATIV Ministar Rajčević o 100 dana svog mandata (VIDEO)

0
562

Republika Srpska – moderno društvo koje se razvija na znanju, inovacijama i tehnologiji.
To je pravac djelovanja koje je sebi trasiralo novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, nastalo na temeljima nekadašnjeg ministarstva nauke i tehnologije.

Ministar Srđan Rajčavić je u desetominutnom videu dao presjek urađenog i započetog posla u prvih 100 dana rada za koje kaže da su “period u kome se kroz aktivnosti Vlade može uočiti trend njenog djelovanja tokom cijelog mandata”.

Prema njegovim riječima, u oblasti visokog obrazovanja, između ostalog, urađeno je sljedeće:

– U roku su okončani radovi na sanaciji Studenstkog centra “Nikola Tesla” Banjaluka oštećenog u vremenskim nepogodama 2017.

– U februaru započete aktivnosti na izgradnji novog objekta u sklopu SC na Palama

– Uskoro počinje gradnja novog studenstkog doma u Lukavici

– Izmjena Zakona o visokom obrazovanju kojim se dodiplomcima i magistrantima produžuju rokovi za okončanje studija po starom do kraja akademske 2019-2020, a doktorantima godinu dana kasnije

– Nastavnom i administrativnom kadru u visokom obrazovanju povećane su plate za osam odsto
– Kroz konkurse za stipendije studentima izdvojeno dva miliona KM.

Kada je riječ o naučnotehnološkom razvoju, Rajčević kaže da je osnovni cilj spojiti naučnoistraživačku izvrsnost i potrebe privrede, zbog čega je započet trajni dijalog sa privrednicima o potrebama poslovne zajednice.

– Sa Vladom Srbije dogovorena su dva konkretna projekta – uspostavljanje tehnološkog inovacionog centra u sklopu Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, te gradnja istraživačkog centra za mlade u opštini Osmaci, po uzoru na Petnicu u Srbiji

– Finansirana su 124 naučnoistraživačka projekta vrijedna 1.230.000 KM. Po prvi put je sufinansirano objavljivanje naučnih radova u referentnim naučnim časopisima

– Za 55 doktoranata izdvojeno je 137.500 KM.

Govoreći o informacionom društvu, ministar Rajčević je naglasio da je digitalizacija društva imperativ ministarstva. Tako su putem Svjetske banke omogućene konsultantske usluge savjetnika iz Estonije. U ovoj oblasti Rajčević ističe još i sljedeće:

– Briga o informacionoj bezbjednosti kroz CERT RS

– U toku je uspostavljanje kibernetičkog bezbjednosnog centra u okviru ministarstva čiji je zadatak da u saradnji sa međunarodnim organizacijama identifikuje kibernetičke prijetnje, obavijesti javnost i da preporuke za sprečavanje štetnog djelovanja

– Pri kraju je uspostavljanje nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, prvog u BiH. S “digitalnim ličnim kartama” građani i kompanije će poslove s Vladom moći obavljati na brz, efikasna i trasparentan način.

(Srpskainfo)

PODIJELI