Studenti svako veče vrište kako bi se riješili stresa

0
148

Studenti u četvrti Flogsta u univerzitetskom gradu Upsala u Švedskoj svako veče u 10 sati otvaraju prozor svoje sobe i vrište iz sveg glasa kako bi se oslobodili stresa.

Ova tradicija je počela sedamdesetih godina prošlog veka, a danas je postalo normalno da ljudi iz administracije fakulteta podsjećaju studente kada i gdje treba da vrište.

Mnogi vjeruju da se prvo kolektivno vrištanje dogodilo na Lund univerzitetu nakon što su studenti pogledali dokumentarac u kome je objašenjeno terapeutsko dejstvo vrištanja. Oni su, prirodno, željeli da isti metod upotrebe za smanjenje stresa pred ispit.

Praksa kolektivnog vrištanja pokazala se popularnom i ubrzo je stigla i do Upsala univerziteta gdje se pretvorila u tradiciju koja je bila aktuelna do devedesetih godina. Na inicijativu voditelja studentskog radija 2006. godine vrištanje je ponovo ušlo u modu.

Danas gotovo da ne prođe dan školske godine da neko od studenata u 22 sata ne pusti svoj glas iz bijesa zbog obaveza na fakultetu ili jednostavno zato što se tako dobro zabavi.

(Nezavisne)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here