SUD BiH PRIMJENJUJE DVOSTRUKE ARŠINE

0
536

Predstavnici boračkih organizacija i udruženja iz Prnjavora proisteklih iz odbrambeno–otadžbinskog rata današnju presudu komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine jednoglasno su okarakterisali kao neprimjerenu, ali očekivanu, uz ocjenu da sudstvo BiH primjenjuje dvostruke kaznene aršine prema muslimanima i Srbima.

Ratni komandant Lake prnjavorske pješadijske brigade Vlado Živković rekao je da je činjenica da su zenički korpus i njemu potčinjene jedinice na Vozući počinili stravične zločine, posebno odred “El mudahedin”, i podsjetio da su na tom ratištu stradala 142 borca sa područja opštine Prnjavor.

“Mi smo i poslije rata pokušavali da objasnimo kakvo se zlo tamo dešavalo. Nisu tu bili samo u pitanju mudžahedini, nego i pripadnici Armije BiH kojima je komandovao Mahmuljin. Suočavali smo se sa prizorima odsječenih glava nabijenih na kolac i sakaćenja koji se ne mogu opisati riječima, a o stravičnim zločinima imamo i svjedočenja ljudi iz Prnjavora koji su bili u ratnom zarobljeništvu”, rekao je Živković Srni.

On smatra da je suština u tome da je pravda u BiH dvostrana, da se prema Srbima primjenjuju jedni, a kada se sudi pripadnicima Armije BiH uzimaju se drugi kriterijumi, što dokazuje i današnja presuda Mahmuljinu.

Živković, s druge strane, ističe da je pravda, iako je, čini se, ponekad spora, ipak dostižna, te da je vrijeme najbolji sudija.

Boro Peulić iz Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prnjavor rekao je Srni da se zbog odnosa Tužilaštva, sudstva, federalnih vlasti i stranaca prema problemima u BiH ovakva sramna kazna za učinjena zlodjela mogla očekivati, te da su velike kazne predviđene samo za Srbe.

“Ako imamo u vidu razmjere zločina koje su jedinice pod njegovom komandom počinile, Mahmuljin bi trebao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a ne da dobije samo 10 godina. To je bacanje prašine u oči srpskom narodu, da se kaže kako su i muslimanski komandanti osuđivani za zločine”, dodao je Peulić.

On je naveo da je cilj da se Srbi prikažu kao zločinački narod, generator svih kriza i problema u BiH, što bi na kraju trebalo poslužiti za promjenu ustavnog uređenja BiH i njenu unitarizaciju.

Peulić je podsjetio da opština Prnjavor traga za još 31 borcem, od kojih je 25 nestalo upravo na vozućkom ratištu.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda “El mudžahedin”, pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film “LJubi brata”.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija terorističke organizacije “Islamska država”, uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.

/SRNA/

PODIJELI