Sud razmatra zahtjev za privođenje Asanža

0
545

Pred sudom u Švedskoj danas će biti razmatrano o zahtjevu tužilaštva za privođenje osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža prema optužbama za silovanje.

Zamjenik državnog tužioca Švedske Eva Marija Person izjavila je da će ona, ukoliko Okružni sud Upsala odobri zahtjev, objaviti evropski nalog zahapšenje Asanža.

Njemačka novinska agencija “DPA” podsjeća da je Personova nedavno objavila da će Švedska ponovo otvoriti istragu protiv Asanža prema optužbama za silovanje, a koje su prethodno odbačene 2017. godine.

Zahtjev za ponovno pokretanje istrage podnio je 11. aprila advokat žene koja tvrdi da ju je Asanž silovao 2010. godine tokom njegovog boravka u Švedskoj. Asanž je negirao optužbe.

Sud u Upsali nedavno je odbacio zahtjev Asanžovog advokata u Švedskoj Per Samuelsona da odgodi proces.

Samuelson je istakao da nije mogao da razgovara sa Asanžom tokom njegove nedavne posjete zatvoru u koji je smješten osnivač “Vikiliksa” radi izdržavanja kazne od 50 sedmica izrečene zbog nepoštovanja odluke o kauciji.

Asanž je, prema pojedinim izvještajima, smješten na zdravstveno odjeljenje londonskog zatvora “Belmarš”.

Istražilac UN za ljudska prava Nils Melcer izjavio je krajem prošle sedmice da je osnivač “Vikiliksa” bio izložen “psihičkoj torturi” negativnom kampanjom koju protiv njega vode mediji, sudije i uticajne političke ličnosti.

Melcer je posjetio Asanža u zatvoru u Londonu 9. maja.

Asanž je prošle sedmice bio suviše bolestan da bi mogao da se javi iz zatvora, posredstvom video-veze, na saslušanju o zahtjevu SAD za izručenje.

PODIJELI