Suđenje za prodaju maloljetne djevojčice iz Doboja: Otac i kupac tvrde da se radi o dogovorenom braku

0
527

Optuženi u slučaju prodaje romske djevojčice A. A. (13) iz Doboja, koja je, prema optužnici, bila žrtva seksualnog nasilja, u banjalučkom Okružnom sudu negirali su krivicu.

U ovom slučaju optuženi su otac djevojčice Alija Aljić (51) i Muhamed Bosak (47) koje terete za trgovinu djetetom, te Ismet Bosak (19) koga terete za obljubu. Optuženi tvrde da je riječ o dogovorenom braku između porodica Aljić i Bosak, a optužnicu protiv njih podiglo je Republičko tužilaštvo.

Prvooptuženog Aljića terete da je 10. januara u Doboju sa Muhamedom Bosakom (47) dogovorio i obavio prodaju kćerke (13), po cijeni od 1.000 KM. Djevojčica je, navodi se u optužnici, prodata da bi zasnovala prinudni brak s Ismetom Bosakom koga terete da je odveo u Visoko, gdje je obljubio. Saznajemo da Aljić ima 12, a Bosak 14 djece.

Advokati optuženih Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević tvrde da u ovom slučaju nema elemenata za podizanje optužnice.

– Radi o neotklonjivoj pravnoj zabludi i optuženi su postupali u skladu s običajnim pravom koji u romskoj zajednici važi hiljadama godina – kazao je Kovačević.

Ukazao je na sličan predmet iz Srbije, gdje je Apelacioni sud u Beogradu poništio presudu Višeg suda u Pančevu i optuženog oslobodio krivice za obljubu djeteta.

Slučaj iz Doboja je, kako saznajemo, otkriven jer je neko od rodbine djevojčice bio nezadovoljan naknadom od prodaje, pa je prijavio policiji.

– Prema romskoj tradiciju, djevojčicu su udali za Ismeta Bosaka i to je njen otac Alija Aljić dogovorio s Muhamedom Bosakom. Kod njih postoji običaj dogovornih brakova i da se na neki način za mladu plati. Neki članovi porodice Aljić nisu bili zadovoljni cijenom pa su od Bosaka tražili da ih “dariva” zlatnim prstenom sa logom “Armani”, te sa 500 kvadrata zemlje. Kada to nisu dobili, obratili su se policiji – kazao je naš izvor.

Djevojčica

Svi optuženi se brane sa slobode, a maloljetna djevojčica A. A. je smještena u dom u Tuzli. Nezvanično, djevojčica je tokom ispitivanja u policiji i kod tužioca izjavila da želi da živi s optuženim Ismetom Bosakom i da ga voli. Ona uopšte nije željela da bude smještena u dom, već je htjela da bude zajedno s Ismetom.

(Glas Srpske)

PODIJELI