Susret ambasadora Bosne i Hercegovine u Rumuniji dr Mile Vasića sa ministrom vanjskih poslova Rumunije dr Lazarom Komaneskom

0
853

 

06. januara 2016. godine ambasador Bosne i Hercegovne u Rumuniji dr Mile Vasić sastao se sa ministrom vanjskim poslova Rumunije dr Lazarom Komaneskom. Tokom sastanka strane su se osvrnule na bilteralno-političku saradnju i mogućnosti unapređenja iste. Rumunski ministar je istakao čvrstu podršku Rumunije stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine u pravcu evropskih i evroatlanskih integracija. Rumunija je spremna da, koristeći svoja iskustva, u naredno periodu pruži još konkretniju pomoć Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija i u tom smislu predlaže da Bosna i Hercegovina izađe sa konkretnim zahtjevima u kojim segmentima tu pomoć treba i očekuje.

Tokom razgovora naglašena je potreba daljnjeg jačanja ekonmske saradnje dviju država. U tom kontekstu, dva zvaničnika su se složila da je neophodno efikasnije koristiti potojeće potencijale obiju država na način da se ohrabri i podstakne veća trgovinska razmjena i ulaganja, direktnim kontaktom sa privrednicima i poslovnom zajednicom.

Pored toga, razgovarano je i o regionalnoj saradnji kao ključnoj dimenziji izgradnje zajedničke evropske budućnosti. U kontekstu preuzimanja predsjedavanja Centralnoevropskom inicijativom (CEI), ministar Komanesku je istakao da Rumunija ohrabruje aktivno učešće Bosne i Hercegovine u svim regionalnim procesima i aktivnostima smatrajući da je to važno sa stanovišta osiguranja stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

Obe strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom saradnjom i izrazile su želju da se ista u narednom periodu dodatno ojača i intenzivira. To će pored ekonomske saradnje biti jedan od prioritetnih zadataka ambasadora Vasića u narednom periodu. /prnjavorlive.info/.

PODIJELI