Sutra obilježavanje Svjetskog dana muzike u Prnjavoru- Muzika za sve… Vaš Radio Prnjavor.

0
1062

Ekipa Radio Prnjavora sutra za sve naše sugrađane, starije i one mlađe, organizuje jednočasovnu muzičku atrakciju.

Ispunićemo notama ulice našeg grada, a sve to povodom 21. juna – Svjetskog dana muzike.

Sa početkom u 9:30 obilježavanje ovog datuma počinje kod Zelene pijace, preko puta zgrade vatrogasaca, a druga lokacija biće kod “Azela”, na uglu ulica Svetosavska i Karađorđeva, od 10:00 časova. Svirka će trajati sat vremena…

Riječ više o Svjetskom danu muzike:

Svjetski dan muzike ustanovljen je na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa koji je obavaljujući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno, neki instrument, pjevaju u horovima, samo za “svoju dušu” ili na ulici za prolaznike.

On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje dugodnevnica, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara.

Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja među kojima i Srbija koja je već nekoliko godina veoma aktivna.

PODIJELI