Sutra počinje Božićni post

0
868
Za pravoslavne vjernike sutra, 28. novembra počinje šestonedeljni božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom – Božiću.

Prema vjerovanju, priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dijela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni. Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa satanom.

Tokom ovog posta upotreba ulja dozvoljena je svim danima, osim srijede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi. Riba i vino mogu se upotrebljavati svake subote i nedelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice /4. decembra/, Svetog Nikole /19. decembra/ i Svetog Ignjatija Bogonosca /2. januara/, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak. Posljednja sedmica pred Božić posti se strožije, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove – Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu /12. jula/ i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice /28. avgusta/. rtrs

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here