SUTRA POČINJE IZBORNA KAMPANJA

0
291

Izborna kampanja za opšte izbore, koji će biti održani 7. oktobra, počinje sutra i trajaće do 6. oktobra u 7.00 časova, saopštio je danas u Sarajevu član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Stjepan Mikić.

Mikić je na konferenciji za novinare rekao da politički subjekti tokom izborne kampanje imaju pravo da na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svom programu i kandidatima.

Podsjećajući na zakonske zabrane koje se odnose na izbornu kampanju, on je istakao da CIK posebnu pažnju skreće na korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

“CIK BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja nije veća od 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je on lično odgovoran za povredu zakona ili čak imamo mogućnost da poništimo ovjeru političkog subjekta”, rekao je Mikić.

Prema njegovim riječima, koja će od ovih sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i učestalosti.

Mikić je pozvao političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, te zaposlene i na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode fer, korektnu izbornu kampanju, a medije da doprinesu da kampanja protekne u demokratskom okruženju.

On je podsjetio da se na opštim izborima biraju Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, te Narodna skupština Srpske, kao i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i skupštine 10 kantona u Federaciji.

Mikić je precizirao da se na izborima 7. oktobra između 7.497 kandidata bira ukupno 518 nosilaca mandata.

On je naveo da će se na kandidatskim listama naći 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

“U poređenju sa opštim izborima 2014. godine, na ovogodišnjim imamo 30 političkih subjekata više”, dodao je Mikić.

Za ovogodišnje izbore ovjerene su 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacione mandate.

Mikić je podsjetio da je 23. avgusta zaključen izvod iz centralnog biračkog spiska i da pravo glasa u oktobru ima 3.352.933 birača.

“Od toga redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju lično 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrovano 76.726 birača”, precizirao je Mikić.

On je naveo da je za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu registrovano 1.085 lica.

“Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu”, rekao je Mikić i dodao da će biračka mjesta biti otvorena i u konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Kada je riječ o finansiranju izborne kampanje, Mikić je objasnio da Izborni zakon propisuje maksimalno dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje i da se on za ovogodišnje izbore računa tako da se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 0,30 KM, odnosno za kantonalne skupštine sa 0,20 KM.

Procjena je da će sprovođenje opštih izbora koštati oko 8,5 miliona KM, od čega je 4,7 miliona KM namijenjeno za plaćanje članova biračkih odbora, 1,2 za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i 650.000 KM za poštanske usluge dostavljanje glasačkog materijala.

Prvi put na izborima 7. oktobra na biralištima, kojih će biti otvoreno oko 5.500, biće postavljene prozirne biračke kutije.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here